دیگ یا بویلر چگالشی چیست؟
دیگ چگالشی (Condensing Boiler) یک نمونه از تجهیزات مورد استفاده در تاسیسات می باشد. وظیفه این دیگ گرم کردن یک سیال برای استفاده در مصارف مختلف است. در دیگ های چگالشی یا کندانسینگ بویلر حرارتی که توسط گازهای اگزاست تلف می شود مجددا جذب می شود. بخار آب موجود در گازهای خروجی حاصل از حتراق با از دست دادن گرمای نهان تبخیر تبدیل به آب مایع یا کندانس می گردند. سپس این گرمای نهان به همان آب مایع داده می شود. این پروسه اصلی ترین تفاوت بویلر چگالشی با معمولی است.
سیستم های چگالشی باعث صرفه جویی حداقل ۵۰ درصد در مصرف سالانه انرژی و افزایش کارایی تا ۱۱۰ درصد می شوند.
برای خرید انواع دیگ چگالشی به سایت اسپیتی مراجعه فرمایید.
انواع دیگ یا بویلر
- دیگ یا بویلر معمولی (سنتی)
- دیگ یا بویلر چگالشی
تفاوت مصرف انرژی در بویلر چگالشی و معمولی
در بویلرهای معمولی یا سنتی حرارت مستقیم مشعل و رد شدن گازهای حاصل از احتراق از مبدل موجب گرم شدن آب می شود. در گازهای خروجی حاصل از احتراق به غیر از محصولات احتراق، بخار آب نیز موجود می باشد. این بخارهای آب دارای گرمای پنهان می باشند. در بویلرهای معمولی این گرما تلف می شود. اما در بویلرهای چگالشی با جذب این گرمایش، بازدهی حرارتی دیگ به میزان ۱۰ الی ۱۲ درصد افزایش می یابد. نتیجه جذب این گرما تبدیل شدن بخار به قطرهای آب می باشد.
خورندگی آب چگالیده به دلیل وجود سولفور (گوگرد) جذب شده در گازهای خروجی و PH پایین بسیار زیاد است. به همین علت در ساخت مبدل بویلرهای چگالشی از مواد مقاوم در برابر خورندگی استفاده می گردد. با توجه به راندمان بالای بویلرهای چگالشی این دستگاه در مقایسه با بویلرهای معمولی در حدود ۵۰ درصد باعث صرفه جویی بیشتر در مصرف گاز و هزینه های جانبی می شود.
یکی از تفاوت های اصلی بویلرهای چگالشی و معمولی در کنترل حرارت می باشد. معمولا در بویلرهای معمولی دستگاه به صورت on/off کار می کند. اما در بویلرهای چگالشی امکان کنترل ظرفیت حرارتی به صورت پلکانی وجود دارد و از روشن و خاموش شدن مستمر شعله بویلر خودداری می کند. این مزیت بیشتر در ظرفیت های حرارتی پایین احساس می شود.
برای خرید انواع دیگ چگالشی به سایت اسپیتی مراجعه فرمایید.
تفاوت ابعاد دیگ یا بویلرهای چگالشی با معمولی
ابعاد بویلرهای چگالشی در مقایسه با بویلرهای معمولی کمتر است. به همین علت برای موتورخانه نیز نیاز به فضای کمتری می باشد. همچنین در بویلرهای چگالشی امکان تامین هوای تازه مورد نیاز احتراق در فضای بیرون از موتورخانه وجود دارد. این ویژگی باعث می شود نیاز به فضای بزرگ تر برای موتورخانه نباشد.
طبق استاندارد INSO 16000 ملی ایران برای بویلر های معمولی به ازای هر ۱۷۷ کیلوکالری در ساعت ظرفیت بویلر ۱ متر مکعب فضا برای موتورخانه نیاز می باشد. امکان نصب بویلرهای چگالشی به دلیل ابعاد کوچک آن در فضای پشت بام وجود دارد.
برای کسب اطلاعات در مورد نصب دیگ های چگالشی به مقاله “در نصب دیگ چگالشی به چه نکاتی باید دقت کرد؟” مراجعه فرمایید.
تفاوت آلایندگی در بویلرهای چگالشی با معمولی
در بویلر چگالشی دمای گازهای احتراق به دلیل کم بودن ارتفاع شعله و جذب رطوبت در محصولات احتراق بسیار پایین می آید. دمای گازهای محصول احتراق در بویلرهای معمولی در حدود ۲۰۰ درجه سانتی گراد بوده و موجب تولید گازهای سمی مثل NOX می گردد. اما دمای گازهای خروجی در بویرهای چگالشی کمتر از ۱۰۰ درجه سانتی گراد می باشد. این دمای پایین از تشکیل گاز NOX جلوگیری می نماید. همچنین در بویلرهای چگالشی به دلیل استفاده از احتراق پیش آمیخته آلاینده CO نیز به اندازه زیادی کاهش پیدا می کند.
تفاوت مقابله برای تشکیل رسوب در بویلرهای چگالشی و معمولی
دیگ های چگالشی دارای رسوب گیری کمتری نسبت به دیگ های معمولی هستند. بسیاری از تولید کنندگان بویلر برای بالا بردن راندمان تبادل حرارتی در کوره از مبدل های حرارتی و خطوط لوله با ضخامت خیلی کم استفاده می کنند. در صورت پایین بودن کیفیت آب پایین احتمال افزایش رسوب گیری بیشتر می شود. تشکیل رسوب باعث گرفتگی خطوط لوله و آسیب دیدگی تجهیزات می گردد. این موضوع به طور غیر مستقیم هزینه های نگهداری دیگ را افزایش می دهد. نیاز دیگ های چگالشی به آب با کیفیت بالا کمتر است.
تفاوت دودکش در بویلر چگالشی با معمولی
دودکش مورد استفاده در بویلرهای چگالشی به خاطر دمای پایین محصولات احتراق معمولا از جنس PVC است. کاهش دمای گازهای محصول احتراق تاثیر مستقیم بر روی حجم گازهای خروجی دارد. کاهش دما علاوه بر تقطیر آب های موجود در محصولات خروجی باعث منقبض شدن گازهای خروجی و کاهش قطر دودکش می شود. دودکش های PVC همانند دودکش های فلزی در دیگ های فولادی یا چدنی نیاز به ساپورت، عایق کاری و فضای زیاد ندارند.
برای خرید انواع دیگ چگالشی به سایت اسپیتی مراجعه فرمایید.