نماد سایت وب سایت اسپیتی

معرفی آبگرمکن و آشنایی با انواع آن

آبگرمکن و انواع آن- وب سایت اسپیتی

آبگرمکن یک وسیله برای گرم کردن آب است.

آبگرمکن چیست؟

وظیفه دستگاه آبگرمکن (Water Heater) تامین آب گرم مصرفی منزل مسکونی، ساختمان و مکان های صنعتی می باشد. عملکرد آبگرمکن به این صورت است که آب سرد درون لوله کشی وارد سیستم می شود. این آب سرد با عبور از کویل های مسی گرم شده توسط شعله درون آبگرمکن، گرم می شود. پس از آن این آب گرم برای استحمام، شستن ظرف ها، مصارف صنعتی و … وارد لوله کشی ساختمان می گردد.

در واقع انواع آبگرمکن با ایجاد شعله، آب ورودی به دستگاه را گرم می کند و آب گرم سریع و راحت در اختیار مصرف کننده قرار می دهد.

برای کسب اطلاعات در مورد آبگرمکن زمینی گازسوز به مقاله  “نحوه کارکرد و اجزای آبگرمکن زمینی گازسوز” مراجعه نمایید.


انواع آبگرمکن

آبگرمکن نوع مستقیم (Direct Water Heater)

منبع انرژی آبگرمکن های نوع مستقیم در داخل محفظه آبگرمکن قرار گرفته است. آبگرمکن های نوع مستقیم شامل نفتی، گازی و برقی می باشد.

آبگرمکن نوع غیر مستقیم

منبع انرژی آبگرمکن های نوع غیر مستقیم در بیرون از محفظه آبگرمکن مانند موتورخانه قرار گرفته است. آبگرمکن های نوع غیر مستقیم شامل کویلی، دوجداره و خورشیدی می باشد.


انواع آبگرمکن بر حسب منبع انرژی گرمایشی

آبگرمکن نفتی (Oil Water Heatr)

منبع تولید انرژی در این آبگرمکن نفت است. بعد از عبور نفت از کاربراتور به وسیله لوله های رابط به اجاق یا فضای احتراق انتقال پیدا می کند. هوا از طریق یک روزنه به فضای احتراق وارد شده و باعث سوختن نفت و تولید انرژی و حرارت می شود. حرارت محصول سوختن نفت باعث گرم شدن آب شده و میزان سوخت مورد نیاز این کار به وسیله کاربراتور تعیین می گردد. این آبگرمکن دارای دودکش بوده و گازهای محصول احتراق نفت توسط دودکش از سیستم خارج می گردند.

آبگرمکن گازی و گازوئیلی (Gas Water Heater)

در آبگرمکن گازی، گاز به وسیله یک شیلنگ به شیر گاز متصل شده و انرژی مورد نیاز مشعل را فراهم می نماید. مدل گازسوز آبگرمکن برای مناطقی که به گاز دسترسی دارند انتخاب مناسبی می باشد.

مزایای آبگرمکن گازسوز شامل پایین بودن اتلاف انرژی، مقرون به صرفه بودن هزینه انرژی مصرفی و بازدهی بالا می شود. اما دارای ایمنی کمتری به دلیل تولید مونوکسیدکربن با پس سوز شدن گاز و امکان گاز گرفتگی نیز می باشد.

آبگرمکن گازوئیلی به صورت صنعتی تولید می شود. امکان استفاده خانگی از آبگرم کن گازوئیلی نمی باشد. این آبگرمکن باید در محیط بیرونی نصب شود و با سوخت گازوئیل کار می کند.

آبگرمکن برقی (Electrical Water Heater)

در این نوع آبگرمکن از انرژی برق به عنوان سوخت دستگاه استفاده می شود. به این صورت که با باز شدن شیر آب گرم مصرفی، المنت و هیترهای موجود در داخل دستگاه روشن شده و آب درون محفظه را گرم می نماید. از مزیت های آبگرمکن های برقی می توان به ایمنی بالا، عدم آلودگی مخرب و سازگاری با محیط زیست، آب گرم یکنواخت و فوری اشاره نمود.

آبگرمکن الکتریکی فاقد دودکش است.

آبگرمکن کویلی (Domestic Water Heater)

در آبگرمکن کویلی یک پمپ وظیفه کنترل دما را بر عهده دارد. عملکرد پمپ به این شکل است که پمپ جریان آب را در صورت رسیدن به دمای مورد نظر، قطع می کند. همچنین در صورت نیاز به بالا رفتن دوباره دمای آب، پمپ توسط ترموستات فعال شده و آب دوباره جریان پیدا می کند.

شماتیک کاربرد منبع کویل دارد

آبگرمکن دوجداره

به منظور جلوگیری از هدررفت انرژی گرمایی در این مدل آبگرمکن در جداره خارجی دستگاه از عایق استفاده می گردد. این فرایند باعث حفظ انرژی و با صرفه شدن دستگاه می شود. به همین دلیل این آبگرمکن ها، دوجداره نام دارند.

آبگرمکن هیبریدی (Hybrid Water Heater)

این آبگرمکن‌ها بسیار بزرگ هستند و برای منطقه‌های گرم که دمای سالیانه مابین ۴۰ تا ۹۰ درجه باشد بسیار مناسب هستند.

در این مدل آبگرمکن، گرما را از محیط اطراف گرفته و از ان برای گرم نمودن مخزن استفاده می کنند. بزرگترین مزیت این مدل، صرفه جویی در هزینه ها می باشد. ابعاد این آبگرمکن ها بسیار بزرگ بوده و در مناطق گرم که دمای سالیانه آنها بین ۴۰ تا ۹۰ درجه سانتیگراد است، کاربرد دارد.

آبگرمکن خورشیدی (Solar Water Heater)

آبگرمکن خورشیدی یکی از ساده ترین تجهیزات گرمایشی می باشد. این سیستم از یک مخزن آب و یک کلکتور که در معرض نور خورشید قرار می گیرد ساخته شده است.(نورخورشید، نه گرمای خورشید).

سیستم عملکرد آنها به این صورت است که آب موجود در لوله های دوجداره توسط انرژی خورشید گرم شده و از لوله ها بالا رفته(طبق علم چگالی) و وارد مخزن شده و آب سرد جایگزین آن می گردد. مزایای آبگرمکن خورشیدی شامل امن و بی خطر بودن، پاک و بدون آلودگی، رایگان بودن، در دسترس و بی پایان بودن منبع انرژی می شود.


تفاوت آبگرمکن خورشیدی با پنل خورشیدی

پنل خورشیدی صفحه ای است از جنس سیلیکون ولی آبگرمکن خورشیدی از یک سری لوله تشکیل شده است.

وجه اشتراک این دو سیستم در این است که هر دو با نور خورشید کار می‌کنند.


 انواع آبگرمکن بر اساس نصب

آبگرمکن دیواری (Wall Water Heater)

این نوع آبگرمکن ها بر روی دیوار نصب شده و دارای شبکه ای از لوله‌های مسی می باشند. در زیر این لوله ها مشعلی تعبیه شده که این لوله ها را گرم می کند. در نتیجه آب عبوری در آنها نیز گرم می گردد. این سری از تجهیزات گرمایشی فاقد منبع ذخیره می باشند و با باز شدن آب، شعله روشن و آب را گرم می کند. آبگرمکن دیواری مناسب فضاهایی نظیر آپارتمان های مسکونی، هتل، مدارس، بانک و دیگر مکان های عمومی می باشند.

انواع آبگرمکن دیواری

شمعک این مدل آبگرمکن همیشه روشن بوده و هنگام بازکردن آب گرم، این شمعک مشعل را روشن می نماید. مصرف انرژی در این مدل آبگرمکن بالا بوده و منجر به رسوب گرفتگی دستگاه می شود.

در این مدل شمعک به صورت مداوم روشن نمی باشد. هنگام مصرف آب گرم از طریق سیستم جرقه زن هوشمند، باعث ایجاد جرقه و روشن شدن مشعل می شود.

آبگرمکن ایستاده (Standing Water Heater)

این مدل آبگرمکن ها دارای منبعی هستند که آب وارد آنها می‌شود و با کمک شعله ای که در زیر آن قرار دارد گرم می‌شود. آبگرمکن های ایستاده دارای مخزن های عایق دار هستند که گنجایش ۲۰ الی ۸۰ گالن آب را دارا می باشند. درون این مخزن ها یک سنجش دمای آب تعبیه شده که به طور مستمر آب داخل مخزن را گرم نگه می دارد. این آبگرمکن‌ها روی زمین قرار دارند و به همین دلیل آبگرمکن زمینی نیز نام دارند. برای ساختمان های بزرگ که متراژهای بالاتری دارند، مانند خانه های ویلایی و یا مکان هایی که تعداد افراد ساکنین زیاد و حجم آب گرم بیشتری لازم است مناسب تر می باشند.


موارد مهم در انتخاب آبگرمکن


نکته کاربردی مصرف آب


خروج از نسخه موبایل