کندانسور و اوپراتور هر دو از مبدل های حرارتی محسوب میشوند. که در کنار کمپرسور و شیر انبساط، چهار عضو حیاتی و اصلی یک سیستم تهویه مطبوع به حساب میآیند. جایگاه این دستگاه در سیکل تبرید پس از کمپرسور و قبل از شیرانبساط می باشد و نام دیگر آن چگالنده می باشد.
از چگالنده در نیروگاه ها برای خنک کردن سیال در فرایند تولید برق و همچنین در تأسیسات پالایشگاهی و تهویه مطبوع ساختمانی استفاده میشود.
کندانسور
کندانسور (Condenser) یا چگالنده نوعی مبدل حرارتی است. که برای تبدیل حالت ماده مبرد از گاز به مایع (تقطیر) در سیکل های تبریدی مورد استفاده قرار می گیرد.
گاز گرم و پرفشار خروجی از کمپرسور وارد لوله های کندانسور می شود. گرمای خود را از دست می دهد و درنهایت به مایع تبدیل می شود. در این کار حرارت نهان ماده گرفته و به سیال کندانسور داده می شود.
انواع کندانسور
کندانسورها بسته به نحوه تبادل گرما با محیط و خنک شدن به سه دسته تقسیم می شوند.
کندانسورهای هوایی یا هواخنک ACC یا (Air Cooled Condensers)
در این نوع، از هوا برای خنک کردن مبرد استفاده می شود. هوا از میان لوله ها یا کویل های عبور می کند و از این طریق گرمای مبرد داخل کندانسور به محیط منتقل می شود. در واقع کندانسورهای هوایی در محیط بیرون قرار گرفته و از هوای محیط برای خنک سازی مبرد استفاده میکنند. این نوع در مناطق با رطوبت نسبی بالا کاربرد دارد. به دو دسته تقسیم بندی میشود.
- خنک شوندگی با جریان طبیعی هوا
در این نوع از کندانسور، جریان طبیعی هوا بر روی کویل ها باعث خنکی در کندانسور می شود. کندانسورهای هواخنک با جریان طبیعی هوا را، با مساحت سطح های زیاد می سازند. تا گرما به خوبی از کندانسور دفع شود. چون معمولا سرعت جریان هوا کم است و تبادل گرما نیز چندان زیاد نیست بنابراین این نوع از کندانسور بازدهی بالایی ندارد. نوع کندانسور به کار رفته در یخچال ها و فریزر های خانگی نیز از همین نوع است.
- خنک شوندگی با جریان اجباری هوا
در این مدل، از یک دمنده یا فن، برای جریان هوا بر روی سطح کندانسور استفاده می شود. در این کندانسور انتقال حرارت بین ماده مبرد توسط جریان هوایی که از داخل پره هایی که از جنس آلومینیوم عبور میکند صورت می گیرد. سیستم های تهویه خانگی نیز معمولا از این نوع استفاده می کنند.
کندانسور آبی یا آب خنک WCC یا (Water Cooled Condensers)
در این مدل از دستگاه ها از آب به عنوان خنک کننده استفاده می شود. این آب که حرارت را از سیال داغ می گیرد با پمپ به برج خنک کننده فرستاده می شود تا در آنجا خنک گردد و دوباره به کندانسور بازگردانده شود.
ظرفیت گرماگیری آب نسبت به هوا بسیار بالاتر است در نتیجه دستگاه های آبی راندمان بالاتری از نوع هوایی دارند.
نوع آبی در ساخت به سه نوع تقسیم می شوند.
- آب خنک دو لوله ای (Double Pipe)
در کندانسور دو لوله ای آب سرد از درون لوله داخلی عبور می کند. ماده مبرد نیز از داخل لوله بیرونی که در کنار این لوله داخلی قرار می گیرد عبور می کند و از این طریق تبادل گرما صورت می گیرد.
- آب خنک پوسته و کویل (Shell and Coil)
در این مدل، جریان آب از داخل تعدادی کویل عبور می کند که ممکن است این کویل ها پره هایی نیز داشته باشند تا انتقال حرارت به نحو بهتری انجام گیرد و ماده مبرد نیز از داخل پوسته عبور می کند. ممکن است در بعضی ظرفیت های پایین، جای ماده مبرد و آب تغییر کرده و ماده مبرد از داخل کویل ها عبور کند و آب از داخل پوسته رد شود.
- پوسته و لوله (Shell and Tube)
در این نوع از کندانسور، ماده مبرد از داخل پوسته عبور می کند و آب از داخل لوله ها در چند مرحله عبور می کند. ماده مبرد مایع نیز از پایین خروج پیدا می کند.
کندانسور تبخیری (Evaporative Condensers)
در این نوع هم از آب و هم از هوا به عنوان عامل تقطیر استفاده می شود. ساختار نوع تبخیری به صورتی است که مبرد داغ در داخل لوله های آن در جریان است و از طریق آبی که بر روی لوله ها پاشیده می شود، مبرد خنک می شود. آبی که در این سیستم گرم شده است، توسط فنی که در این مجموعه وجود دارد، خنک شده و دوباره به چرخه باز می گردد.
اجزای کندانسور
مبدل حرارتی
برای تبدیل بخار مبرد به مایع
کمپرسور
برای افزایش فشار مبرد و حرکت دادن آب
فن
برای دمیدن هوای خارج به مبدل حرارتی برای خنک کردن مایع مبرد داخل آن
نظرات کاربران