ابزوربر چیست؟
ابزوربر (Absorber) یک کلمه انگلیسی است و معنای این کلمه جذب کننده می باشد. در چیلر جذبی یا همان چیلر ابزوربشن (Absorption Chiller)، ابزوربر یک قسمت بسیار مهم است. چیلر جذبی یک نوع سیستم تهویه مطبوع است که توسط سکل جذبی تولید سرمایش می کند.
چیلرهای جذبی دارای ظرفیت های مختلفی هستند. ظرفیت چیلر جذبی معمولا در حدود ۵۰ تا ۱۰۰۰ تن برودتی طراحی و تولید می شود. اما برخی شرکت های ژاپنی توانسته اند ظرفیت چیلر جذبی را تا ۵۰۰۰ تن تبرید را بالا ببرند.
تقسیم بندی چیلرهای جذبی بر اساس نوع مبرد و جاذب، مولد گرمایی و … صورت می گیرد. در صورت بالا بودن میزان انرژی حرارتی و مولد گرمایی، راندمان چیلرها نیز بیشتر می شود.
عمل سرد کردن سیال در چیلرهای جذبی توسط منبع های گرمایی، مثل شعله مستقیم گاز یا بخار داغ صورت می گیرد. بعد از سرد کردن سیال، آب خنک شده برای تکمیل فرایند سرد کردن محیط به سایر تجهیزات سرمایشی مانند هواساز یا فن کویل ارسال می شود.
منبع انرژی چیلر جذبی یا چیلر ابزوربشن ژنراتور یا حرارت می باشد. اما در چیلرهای تراکمی از طریق جریان الکتریکی برای تامین انرژی مورد نیاز کمپرسور صورت می گیرد. همچنین به منظور کارکرد سیکل تبرید چیلرهای جذبی، از یک ماده جذب کننده به عنوان سیال ثانویه استفاده می گردد.
ماده جاذب چیلرهای جذبی معمولا لیتیوم بروماید می باشد. لیتیوم بروماید قابلیت جذب و دفع گازهای تولید شده از تبخیر ماده مبرد در اواپراتور را دارا می باشد.
اصلی ترین ویژگی ابزوربر چیست؟
ابزوربر یا جاذب و قطعه اواپراتور در چیلرهای جذبی در یک پوسته مشترک قرار دارند. در واقع جاذب (absorber) یک نوع مخزن است. میزان مشخصی از محلول لیتیوم بروماید که متناسب با ظرفیت دستگاه است در داخل ابزوربر جاری می گردد. همچنین ابزوربر به غیر از جذب بخار آب ایجاد شده، فشار موجود در بخش اواپراتور و کندانسور را پایین می آورد.
عدم جذب بخار آب تولید شده موجب افزایش فشار در بخش اواپراتور چیلر می گردد. این موضوع نیز باعث بالا رفتن دمای آب سرد می شود. افزایش دمای آب نیز موجب بروز اختلال در سیکل تبرید و چرخه تولید سرما توسط چیلر می گردد. برای جلوگیری از بروز این مشکلات محلولی کم خطر و دارای غلظت مناسب به نام لیتیوم بروماید مورد استفاده قرار می گیرد.
در سیکل تبرید چیلرهای جذبی از مواد جاذب رطوبت برای جذب نمودن بخار آب استفاده می شود. این ماده جذب کننده یا جاذب، ابزوربر (absorber) نام دارد. به همین علت از ماده لیتیوم بروماید در جهت جذب بخار آب تولید شده استفاده می گردد. از ویژگی های ماده جاذب می توان به نداشتن آثار مخرب، قدرت جذب بالا و حل شوندگی مطلوب اشاره نمود.
یکی از ماده های مناسب برای جذب رطوبت، نمک ها می باشند. به این علت که نمک طبیعی به راحتی در آب حل شده و جذب آن را آسان می نماید. محلول لیتیوم بروماید با جذب بخار آب تولید شده در محفظه موجب تشکیل یک محلول رقیق از آب نمک و لیتیوم بروماید می شود. در ادامه پمپ جذب کننده با تامین انرژی الکتریکی، محلول رقیق تشکیل شده را به سمت ژنراتور دستگاه انتقال می دهد.
مشخصات مهم ماده جاذب یا ابزوربر چیست؟
جاذب یا جذب کننده به ثابت شدن فشار بخش اواپراتور در وضعیت خلأ کمک می کند. به این صورت که ماده جاذب، بخار آب موجود در اواپراتور مایع خنک کننده را جذب و تخلیه می کند.
فرایند جذب گرما به عبارتی یک فرایند گرمازا محسوب می گردد. گرمای جذب شده نیز در لوله های مسی جریان پیدا می کند. انتقال و هدایت گرما نیز از طریق پاشیدن محلول لیتیوم بروماید بر روی لوله ها سرعت پیدا می کند.
سیال لیتیوم بروماید که از متداول ترین جاذب ها در چیلرهای جذبی است از خانوادههای هالوژن ها و فلزات قلیایی می باشد.
ویژگی های محلول لیتیوم بروماید شامل عدم فاسد شدن، پایداری و تجزیه نشدن می باشد. مشخصات دیگر محلول لیتیوم بروماید نیز شامل ظرفیت بالا برای جذب بخار آب، بی ضرر بودن و قابلیت حل شدن راحت در آب است. این ماده به علت قابلیت جذب رطوبت بالا در کارکرد و عملکرد چیلرهای جذبی تبدیل به ماده جذب کنندهه اصلی شده است.
بهترین بازه غلظت ماده جاذب برای جذب بخار ۵۸ الی ۶۲ درصد در سیکل تبرید چیلرهای جذبی است.
به دلیل دارا بودن خاصیت خورندگی در ماده لیتیوم بروماید، احتمال تخریب و خوردگی فلزات تعبیه شده در ساختار چیلر جذبی وجود دارد. به همین دلیل تنظیم میزان و مقدار این محلول در جلوگیری از بروز این مشکلات بسیار مهم می باشد. در ۱۰۰ گرم محلول لیتیوم بروماید، ۴۶ گرم آب و ۵۴ درصد لیتیوم بروماید موجود است.
استفاده از چیلر جذبی در تبریز، اصفهان، مشهد، شیراز، تهران، کرج، اهواز و تمام شهرهای بزرگ ایران به علت وسعت و جمعیت بیشتر از سایر شهرها می باشد.
قیمت چیلر جذبی نیز با توجه به ظرفیت و برند و کیفیت متفاوت است.
نظرات کاربران