کاربرد فیلترهای تصفیه هوا (Air Prurifier Filter) برای ضدعفونی کردن محیط و جذب آلاینده ها می باشد. فیلترهای تصفیه هوا مهم ترین بخش آن است. انواع مختلف فیلترهای الیافی هپا و کربن فعال در دستگاه های تصفیه هوا استفاده می شوند.
دستگاه های تصفیه هوای خانگی مدل های مختلفی دارند که از فیلترهای متفاوتی در تصفیه هوا استفاده می کنند. در این مقاله به معرفی برخی فیلترهای تصفیه هوای خانگی می پردازیم.
برای کسب اطلاعات در مورد دستگاه تصفیه آب به مقاله “دستگاه تصفیه هوا چیست و چه کاربردی دارد؟” مراجعه فرمایید.
کاربرد فیلترهای تصفیه هوا
پیش فیلترها
این فیلتر از دو بخش تشکیل شده است. مرحله فیلتراسیون اولیه که ذرات جامد بزرگ مانند پرز و گردوغبار را فیلتر می کند.
فیلتر ثانویه که همان عملکرد فیلتراسیون اولیه است فقط با دقت بالاتر.
این فیلترها قابل شستشو هستند و اگر کیفیت بالایی داشته باشند باعث افزایش عمر فیلترهای هپا و کربن می شوند.
فیلتر هپا
مهمترین مرحله فیلتراسیون دستگاه تصفیه هوا مرحله فیلتر هپا است. زیرا برای حذف ذرات راندمان بالایی دارند. فیلترهای مدرن HEPA از الیاف درهم و پیچیده شیشه ای ساخته می شوند و قابل شستشو نیستند. این فیلتر توانایی جذب و حذف ویروس ها، باکتری ها، گرده گیاهان، قارچ و کپک و آلایندههای میکروبیولوژی را دارد. حجم و اندازه فیلتر هپا تاثیر مثبت زیادی بر عملکرد آن دارد. دقت آن در دستگاه تصفیه هوای خانگی تا ۰/۱ میکرون است اما این فیلتر قادر به جذب بو و دود سیگار نیست.
فیلتر کربن فعال
فیلتر کربن اکتیو از جذاب ترین فیلترها است. زیرا انواع زیادی از ترکیبات گازی مضر و سمی مانند فرمالوئید، H2S, NH3, دی اکسید کربن، منواکسید کربن، دی اکسید سولفور را جذب می کند.
کربن اکتیو حاصل واکنش اکسیژن با کربن است و وجود آن در سطح فیلتر عاملی برای جذب بالای آلاینده ها می شود.
این فیلتر برعکس فیلتر هپا گردو غبار را جذب نمیکند. اما توانایی جذب بوی سیگار، اسپری و مواد شیمیایی را دارد و موادی که جذب می شوند به هیچ عنوان به هوا بازگردانده نمی شوند.
لامپ UV مولد اشعه ماوراء بنفش
لامپ UV با تابش اشعه فرابنفش بر سطح فیلتر موجب تغییر ماهیت آلاینده ها (باکتری، ویروس، قارچ) می شود. در نتیجه آنها را تبدیل به ذرات بی خطر می کند و باعث ضدعفونی شدن هوا می گردد. این لامپ توانایی حذف دود و گردوغبار را ندارد.
عمر مفید لامپ UV دو سال است و اگر در زمان مناسب تعویض نشود عملکرد مناسبی نخواهد داشت.
آیونایزر و جاذب های الکترواستاتیک
یون سازی یکی دیگر از فیلتراسیون دستگاه تصفیه هوا است. در این فرآیند یون های منفی آزاد می شوند و به ذرات معلق موجود در هوا می چسبند. این یون ها بعد از چسبیدن به ذرات باردار شده و اصطلاحا یونیزه می شوند. ذرات یونیزه شده یا به یکدیگر می چسبند و یا توسط صفحات فلزی با بار الکتریکی مخالف جذب شده و روی صفحات فلزی رسوب می کنند و از هوا جدا می شوند.
معایب آیونایزرها این است که با تولید یون در هوا، باعث تبدیل ناخواسته اکسیژن به ازون می شود. در نتیجه در فضای بسته باعث انباشته شدن ازون و آسیب به بافت ریه و مشکلاتی مانند سرفه و گلودرد می شود.
فتوکاتالیست ها (کاتالیزور) Tio2
فتوکاتالیست ها فرآیندی شبیه به فرآیند یون سازی است. بدین صورت که با فعال سازی سطح آغشته به اکسید تیتانیوم توسط لامپ UV، آلاینده ها با آن مواد فعال و وارد واکنش شده و هوای آلوده پاک می شود.
نظرات کاربران