0

آشنایی با مینی چیلر و اجزای آن و معرفی مزایا و معایب مینی چیلر

مینی چیلر (Mini Chiller)- وب سایت اسپیتی
بازدید 1765

مینی چیلر چیست؟

مینی چیلر (Mini Chiller)، یک چیلر با ابعاد کوچک تر و ظرفیت پایین تر است. عملکرد این دستگاه به این صورت است که حرارت را از آب گرفته و بر اساس سیکل تبرید جذبی یا تراکم بخار سبب ایجاد سرمایش می شود. از دستگاه مینی چیلر بیشتر در ساختمان های مسکونی یا کارگاه های کوچک استفاده می‌شود. به دلیل این که دستگاه مینی چیلر ظرفیت سرمایشی پایین تری را دارا است.

مینی چیلرها بیشتر از نوع تراکمی می باشند. همچنین در ساختار این سیستم از نوع هوا خنک استفاده شده و نیازی به برج خنک کننده ندارد. یکی از مزیت های استفاده از مینی چیلر در مقایسه با داکت و اسپلیت این است که دمای هوا را با استفاده از فن کویل های مجزا به صورت جداگانه در قسمت های مختلف می توان تنظیم کرد. در زمستان نیز می توان از دستگاه برای گرم کردن هوا استفاده کرد. به این صورت که مینی چیلر آب با حرارت بالا را به فن کویل ها پمپاژ می کند. استفاده از یک دستگاه مینی چیلر بسیار مناسب تر از استفاده از چند اسپلیت و داکت از نظر هزینه و کنترل دما در نقاط مختلف واحد می باشد.

برای کسب اطلاعات در مورد تفاوت چیلر و مینی چیلر به مقاله “مقایسه چیلر و مینی چیلر و بررسی تفاوت های آن ها” مراجعه فرمایید.


اجزای تشکیل دهنده مینی چیلر

کمپرسور

قطعه مکانیکی کمپرسور یا متراکم کننده گاز یا مایعات دیگر را فشرده می سازد. در واقع کار این دستگاه افزایش فشار و کاهش حجم گاز می باشد. در مینی چیلر نوع اسکرال کمپرسور و در شرایط خاص مثل منطقه گرم و مرطوب یا همان حاره ای، از کمپرسور پیستونی استفاده می شود. کمپرسور اسکرال طراحی بسیار ساده تری از دیگر کمپرسورها دارد. استهلاک این کمپرسور پایین بوده و باعث افزایش طول عمر سیستم می شود.

در صورت افزایش ظرفیت مینی چیلر نیاز به استفاده از دو کمپرسور و دو مدار تبرید به جای یک کمپرسور و یک مدار تبرید است. مزیت های استفاده از دو نوع کمپرسور این است که علاوه بر کاهش مصرف برق، در صورت خراب شدن یکی از کمپرسورها دستگاه با ۵۰ درصد توان به کارکرد خود ادامه داده تا در زمان مناسب، ایراد بر طرف شود. به عبارتی کمپرسور مهمترین قطعه در دستگاه مینی چیلر می باشد.

کمپرسور اسکرال (Scroll Compressor)

کندانسور

کندانسور (Condenser) یا چگالنده نوعی مبدل حرارتی است. از کندانسور در سیکل های تبریدی برای تبدیل ماده مبرد از حالت گاز به مایع (تقطیر) استفاده می شود. کندانسور مورد استفاده در مینی چیلرها یا باید از نوع هوا خنک باشد یا از نوع آب خنک باشد. علت استفاده از کندانسور هوا خنک این است که نیازی به استفاده از برج خنک کننده نباشد. در صورت استفاده از برج خنک کننده مصرف آب بالا رفته و هزینه نگهداری بالا و مشکلات بهداشتی نیز اتفاق می افتد. استفاده از مدل آب خنک در ظرفیت زیر ۵۰ تبرید توصیه نمی شود.

کندانسور هوا خنک مینی چیلر از کویل مسی و فین های آلومینیومی تشکیل شده است. در بالای کندانسور نیز به منظور دمیدن هوا از میان کویل ها چندین فن نصب شده اند.

اواپراتور

کم کردن دمای آب وظیفه اواپراتور می باشد. دستگاه اواپراتور (Evaporator) یک نوع مبدل حرارتی است که وظیفه تبخیر کردن یک ماده را بر عهده دارد. تبخیر به معنای تبدیل حالت مایع یک ماده به حالت گاز است. به همین خاطر به آن تبخیر کننده نیز گفته می شود. طراحی اواپراتور معمولا به شکل مبدل صفحه ای می باشد. اما طراحی اواپراتور به شکل پوسته و لوله نیز رایج است. در صورت استفاده از نوع پوسته و لوله (Shell and Tube) با عایق کردن پوسته بیرونی اواپراتور توسط فوم، راندمان آن را بالا می برند.

اواپراتور مبدل صفحه ای مینی چیلر

کاهش قیمت دستگاه مینی چیلر از جمله مزایای استفاده از اواپراتور شل اند تیوب (پوسته لوله) است. از مهمترین مزیت های اواپراتور صفحه ای نیز کوچک تر و جمع و جورتر کردن ابعاد دستگاه می باشد.

اواپراتور پوسته لوله (Shell and Tube)

شیر انبساط

شیر انبساط (Expansion valve) نیز از اجزای اصلی و مهم سیکل تبرید تراکمی است. این شیر وظیفه کنترل میزان ورود مبرد به اواپراتور را بر عهده دارد. عناوین دیگر شیر انبساط شامل اکسپنشن ولو، شیر کنترل و یا شیر تنظیم است. محل نصب شیر انبساط بین کندانسور و اواپراتور می باشد.

تابلو برق

در مینی چیلرها برای کنترل تجهیزات کنترل کننده برقی از یک تابلو برق که بر روی آن تعبیه شده استفاده می گردد. در برخی کاربردهای خاص از سیستم PLC جهت کنترل عملکرد دستگاه استفاده می نمایند.

سایر قطعات

قطعات دیگری مثل پمپ های آب، شیرهای برقی کنترلی، مخزن، محافظ ولتاژ، محافظ ضد یخ و محافظ جریان سیال در ساختار دستگاه مینی چیلر استفاده می شود.


انواع مینی چیلر

  • خانگی (آپارتمانی)
  • صنعتی

دستگاه مینی چیلر دارای دو نوع خانگی و صنعتی می باشد. ظرفیتمینی چیلر خانگی ۱۰ تن تبرید است که برای مصارف خانگی و تجاری کوچک مناسب می باشد.

از دستگاه های مینی چیلر صنعتی برای مصارف صنعتی کوچک که نیاز به چیلر صنعتی بزرگ نیست، استفاده می شود. نوع صنعتی از لحاظ ساختار مشابه نوع خانگی می باشد. اما برای مصارف صنعتی، باید در ساخت دستگاه ملاحظاتی در نظر گرفت.

برای کسب اطلاعات در مورد چیلر به مقاله “چیلر چیست و معرفی انواع چیلر” مراجعه نمایید.


مزایا و ویژگی های استفاده از دستگاه مینی چیلر

  • به دلیل ابعاد کوچک مینی چیلر برای نصب نیازی به فضای بزرگ نیست.
  • در مدل هوا خنک مینی چیلر به علت استفاده از کندانسور هوایی نیاز به برج خنک کننده نمی باشد.
  • این دستگاه برای نصب نیاز به فضای موتورخانه ندارد.
  • قابلیت لوله کشی در فواصل طولانی را دارا می باشد.
  • می توان به جای چند اسپلیت یا کولر گازی از یک مینی چیلر استفاده کرد.
  • با استفاده از فن کویل، قابلیت استفاده از تنظیمات متفاوت و مستقل در فضاهای جداگانه را دارد.
  • به دلیل استفاده از کمپرسور اسکرال میزان صدا کاهش می یابد.
  • از این دستگاه می توان در فصول مختلف سال استفاده کرد.
  • مصرف انرژی آن پایین است.
  • دارای قابلیت نصب سریع و قابل حمل بوده و تعمیرات آن نیز به راحتی انجام می گیرد.
  • میزان تولید آلودگی آن نیز کم است.
  • عملکرد آن در آب وهوای مرطوب بهتر است.
  • برای تمام اقلیم های آب و هوایی مناسب می باشد.
  • این دستگاه دارای پمپی کوچک اما قدرت مناسب هستند.
  • این دستگاه نیاز به کانال کشی ندارد.
  • مستقل بودن هر دستگاه برای هر واحد از ساختمان.

معایب دستگاه مینی چیلر

  • عمر این دستگاه به دلیل استفاده از تجهیزات کمتر و ساده تر کم می باشد.
  • نصب این دستگاه در فضای باز در شرایط آب و هوایی متفاوت باعث بروز مشکل می گردد. همچنین امنیت دستگاه نیز در صورت نصب در فضای باز کاهش می یابد.
  • به دلیل استفاده از سیستم هوا خنک، امکان از بین بردن مواد شیمیایی و مضر موجود در هوا را ندارد.
  • این دستگاه امکان تولید رطوبت در هوای خروجی را ندارند.

محل نصب مناسب مینی چیلر

امکان نصب مینی چیلر در پشت بام یا بالکن ساختمان وجود دارد. دسترسی به اجزای مختلف دستگاه را باید در هنگام نصب در نظر گرفت. گردش هوا باید به آسانی بر روی کویل کندانسور صورت بگیرد. در هنگام نصب باید یک کفشوی در اطراف دستگاه قرار بگیرد. دلیل ضرورت وجود کفشوی به منظور تخلیه آب اواپراتور در سرما یا هنگام سرویس دستگاه است. محل نصب بهتر است در محل تابش مستقیم نور آفتاب نباشد.


مصرف برق دستگاه مینی چیلر

مصرف برق در مینی چیلرها وابسته به ظرفیت برودتی، نوع کمپرسور، تعداد فن، سه فاز یا تک فاز بودن برق آنها است. به دلیل ضریب عملکرد بالای کمپرسورهای نوع اسکرال که از آنها در ساخت این دستگاه استفاده شده مصرف برقی آن کاهش می یابد.

استفاده کردن از مخزن ذخیره آب سرد در مینی چیلر موجب کاهش میزان روشن و خاموش شدن کمپرسور می گردد. در نتیجه مصرف برق نیزز بسیار پایین می آید. همچنین استفاده از Speed controller برای کنترل کردن فن کندانسور مصرف برق را کم می کند. استفاده از روش های دیگر نیز مثل استفاده از کمپرسور مجهز به اینورتر، استفاده از درایو اینورتر فن و … وجود دارد که با توجه به افزایش بیش از اندازه قیمت دستگاه پایین آمده است.


نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر