اجزای کولرگازی از دو بخش مکانیکی و الکتریکی تشکیل شده است. این اجزا و قطعات هر کدام وظایف خاص خود را دارند و ساختار آن ها به گونه ای است که بر عملکرد یکدیگر تاثیر می گذارند.
اگرمایل به خواندن مقاله “نحوه انتخاب کولرگازی یا اسپلیت مناسب” هستید. می توانید روی عنوان کلیک کنید.
اجزای کولرگازی یا اسپلیت
1. قطعات مکانیکی کولر گازی
در اجزای کولرگازی بخش مکانیکی بیشتر عملیات خنک سازی را انجام می دهند و شامل قطعات زیر می باشند
کمپرسور یا موتور (Compressor)
کمپرسور از بخشهای مهم تهویه مطبوع و دستگاه کولر گازی می باشد. کمپرسور بخش جدایی ناپذیر از سیستم است. موتور كمپرسور از سیلندر و پیستون ساخته شده است. وظیفه آن مکش گاز از اواپراتور و انتقال به طرف کندانسور است. بدین صورت که ماده درون محفظه را متراکم می کند و با فشرده سازی آن با فشار بالا، آن را به سمت کندانسور منتقل می کند. هر چه کمپرسور اسپلیت قدرتمندتر باشد خنک کنندگی كولرگازی بیشتر می شود.

کندانسور یا تقطیر کننده (Condenser)
کندانسور یکی از مهم ترین قطعات کولر گازی اسپلیت می باشد. یک قطعه مارپیچ از لوله های مسی و صفحات آلومینیومی مشبک است که درون یونیت خارجی قرار می گیرد. از کندانسور برای تبدیل ماده ای از حالت گاز به مایع استفاده می شود. کندانسور به وسیله لوله رفت کمپرسور ماده مبرد درون آن را دریافت کرده و با عبور دادن این ماده از کلاف مارپیچی خود، دمای گاز را از طریق تبادل حرارت با محیط خارج کاهش داده و در نهایت این گاز با خنک شدن به مایع تبدیل می گردد. جنس بدنه کندانسور معمولا از مس ساخته می شود چون مس در تبادل انرژی آلیاژ قوی ای به حساب می آید. مراقبت بهتر از فن کندانسور، باعث افزایش طول عمر کمپرسور می شود.

اواپراتور یا سرد کننده (Evaporator)
اواپراتور یکی از اصلی ترین اجزا در بخش مکانیکی سیستم های تهویه مطبوع می باشد. اواپراتور همانند کندانسور از لوله های مسی و صفحات آلومینیومی تشکیل شده ولی در درون یونیت داخلی قرار دارد. اواپراتور یک مبدل حرارتی است که گرمای محیط را می گیرد و با این گرمای جذب شده، مبرد داخل لوله های مارپیچ را به بخار تبدیل می کند. بطور کلی عملکرد اواپراتور خنک سازی هوا (در حالت سرمایش) و یا دفع گرما (در حالت گرمایش) میباشد.

شیر انبساط یا اکسپنشن وَلو (Expansion Valve)
شیر انبساط، یک لوله بسیار نازک و قطعه ای از اجزای سیستم تبرید است. با عناوین شیر کنترل و یا شیر تنظیم نیز شناخته می شود. چراکه یکی از وظایف عمده آن کنترل جریان مبرد ورودی به اواپراتور در سیکل تبرید می باشد.

ماده مبرد یا گاز خنک
ماده مبرد یک ماده واسطه در سیکل تبرید (تبرید یک پدیده انتقال گرما) می باشد و در سیستم ها و دستگاه هایی که از قاعده سیکل تبرید تراکمی بخار استفاده می کنند، وجود دارد. گاز مبرد بکار رفته در کولر گازی اسپلیت درون محفظه ی کمپرسور قرار دارد و در آن جا فشرده می شود. سپس با ورود به کندانسور با از دست دادن گرمای خود تغییر حالت داده و مایع میشود. در ادامه با ورود به شیر انبساط فشار خود را از دست میدهد. وارد اواپراتور شده و با جذب گرمای محیط یا سیال مجاورش دوباره به کمپرسور بازمی گردد.

2. قطعات الکتریکی کولر گازی
الکتروموتور فن
موتور فن کولر گازی برای چرخاندن انواع پروانه ( فن ) کندانسور بکار می رود. وظیفه فن کولر گازی کم کردن دمای مبرد است. به اندازه ای که حالت سرمایش گاز حفظ شود.
در کولرهای گازی، از دو موتور فن استفاده می شود یکی در یونیت داخلی و دیگری در یونیت خارجی می باشد.
وظیفه موتور فن داخلی، مکش هوای اطراف به داخل اواپراتور و انتقال سرمای حاصل از کویل سرمایی (اواپراتور) به محیط می باشد. از موتور فن خارجی هم برای دفع گرمای گاز مبرد که از اواپراتور به کندانسور هدایت می شود و انتقال آن به فضای بیرون استفاده می شود.

برد الکتریکی
برد الکتریکی یا برد فرمان کولرگازی، مغز دستگاه بوده و دستگاه برای انجام دادن هر کاری، نیاز به دستور برد دارد. وظیفه آن کنترل عملکرد و هماهنگ کردن بخشهای مختلف می باشد.

فیوز حرارتی اتوماتیک (Overload)
قطعه ای کوچک در کولرهای گازی است. به واسطه ساختاری که دارد وظیفه محافظت از کمپرسور کولر گازی در برابر حرارت های زیاد و نوسانات برق را برعهده دارد.

سنسور دما یا ترمیستور (سنسور NTC)
قطعه ای در کولر گازی است که برد به وسیله آن از میزان دمای هوای محیط مطلع شده و با توجه به این اطلاعات، فرمان قطع و وصل کمپرسور را صادر میکند.

خازن
خازن دو صفحه موازی فلزی است که در بین آن ها لایه هایی از عایق و هوا قرار می گیرد وانرژی الکتریکی را نگهداری می کند. کار اصلی خازنها این است که الکترون ها را برای تأمین انرژی راه اندازی کمپرسور دستگاه کولر گازی ذخیره کند.

نظرات کاربران