چیلر چیست؟
چیلر هسته مرکزی سیستم های سرمایشی است و نوعی پمپ گرمایی می باشد. چیلر هوای گرم محیط را جذب و بعد از خنک کردن آن را به محیط بیرون منتقل می کند. این سیستم دارای دو مدل به نام چیلر تراکمی و جذبی می باشد.
چیلر دستگاهی است که حرارت را از آب می گیرد. همچنین طبق سیکل تبرید جذبی یا تراکم بخار سبب ایجاد سرمایش شده و دارای دو بخش می باشد. یک بخش در بیرون ساختمان نصب شده و توسط کانال به بخش داخلی متصل می شود.
برای کسب اطلاعات در مورد فن کویل به مقاله “معرفی فن کویل و انواع آن” مراجعه فرمایید.
انواع چیلرها
- چیلر جذبی
- چیلر تراکمی
چیلر جذبی (Absorption Chiller)
در این نوع چیلر انرژی حرارتی به سرمایش تبدیل می گردد. در این چیلر به جای کمپرسور از مولد حرارتی و جذب کننده استفاده می شود. ماده خنک کننده در چیلر جذبی، برومایدلیتیوم می باشد.
اجزای اصلی چیلر جذبی
- کندانسور
- ژنراتور
- اواپراتور
- ابزوربر
- ترموستات
- پمپ سلوشن
- پمپ مبرد
- شیرهای کنترل
نحوه کار چیلر جذبی
فرآیند سرمایش چیلر جذبی به این صورت است که آب، گرما را با استفاده از تبخیر به دست می آورد. آب مبرد اصلی دستگاه است و فرآیند ذکر شده باعث سرمایش می گردد. پس از آن لیتیوم بروماید موجود در جاذب یا ابزوربر، آب بخار شده را جذب می کند. جذب بخار آب باعث تولید محلول رقیق لیتیوم بروماید می گردد. سپس این محلول به ژنراتور انتقال می یابد. محلول رقیق لیتیوم بروماید توسط حرارت ژنراتور تبدیل به دو بخش می شود. بخار آب به کندانسور انتقال داده می شود که بعد از تقطیر آماده دریافت دوباره حرارت در اواپراتور می باشد. لیتیوم بروماید توسط ژنراتور به جاذب بر می گردد.

به همین خاطر حرارت گرفته شده توسط اواپراتور، به وسیله کندانسور چیلر جذبی دفع می شود. آب مصرفی کویل یا هواساز در سیستم تهویه مطبوع، به وسیله چیلر جذبی خنک می گردد.
چیلر جذبی از لحاظ مبرد و جاذب
- چیلرهای چذبی آب و آمونیاک
- چیلر های چذبی لیتیوم بروماید و آب
چیلر جذبی لیتیوم بروماید از نظر چرخه غلیظ سازی ماده جاذب
- چیلر جذبی تک اثره (Single Effect)
- چیلر جذبی دو اثره (Double Effect)
چیلر جذبی از لحاظ منبع گرمایی جهت عملیات احیا در ژنراتور
چیلر جذبی آب گرم (Warm Water)
مولد در این نوع چیلر توسط آب گرم تغذیه می شود.
چیلر جذبی آب داغ (Hot Water)
چیلر جذبی آب داغ به جای برق از حرارت استفاده می کند. به ویژه در مناطقی که دارای کمبود یا نوسانات برقی هستند توصیه می گردد. این مدل چیلر، از فاضلاب کارخانجات اطراف و نیروگاه ها استفاده نموده و عملیات سرمایش وگرمایش را به وسیله این منابع حرارتی انجام می دهد.
چیلر جذبی بخار (Steam)
چيلر جذبی بخار، دارای مولد حرارتی بوده که با بخار داغ، تغذيه می شود. مزیت این مدل در صدای بسیار کم و بدون لرزش آن است.
چیلر جذبی شعله مستقیم یا دایرکت فایر (Direct Fired)
در مدل شعله مستقیم، محلول توسط سوخت مایع، گرم می شود. در این چیلر نیازی به مولد گرمایی جداگانه نمی باشد.
چیلر تراکمی (Compression Chiller)
در چیلر تراکمی از انرژی الکتریکی برای تولید سرما استفاده می شود. انرژی الکتریکی استفاده شده در دستگاه، توسط کمپرسور مصرف می شود. به همین دلیل باعث عدم آلودگی های زيست محيطی می گردد. اغلب برای مجتمع های بزرگ تجاری و اداری، مسکونی، بيمارستان ها کاربرد دارد.

اجزای اصلی چیلر تراکمی
- کمپرسور
- کندانسور
- اواپراتور
- شیر انبساط
- پنل کنترل
نحوه کار چیلر تراکمی
در این نوع دستگاه، با تراکم گاز مبرد، هوا خنک می شود. کمپرسور فشار گاز را افزایش داده تا وارد کندانسور شود و در آنجا حرارت خود را از دست می دهد و به مایع تبدیل می گردد. سپس با کاهش دما و فشار، توسط شیر انبساط وارد اپراتور شده و در نهایت محیط را خنک می کند.
چیلرهای تراکمی بر اساس نوع کمپرسور
- کمپرسور روتاری (Rotary)
- کمپرسور اسکرال (Scroll)
- کمپرسور پیستونی (Reciprocating)
- کمپرسور اسکرو (Screw)
- کمپرسور سانتریفیوژ (Centrifugal)
چیلرهای تراکمی بر اساس نوع کندانسور
چیلر تراکمی هوا خنک یا کندانسور هوایی (Air Cooled Condenser)
در این چیلر، مبرد داخل کندانسور توسط هوا خنک می شود. امکان استفاده از این چیلر در تمامی شرایط آب و هوایی مانندآب و هوای شرجی وجود دارد. در این مدل نیازی به آب برای خنک کردن مبرد و کندانسور نیست و می توان در هر فضای بازی مانند پشت بام، بالکن، حیاط آن را نصب نمود.
چیلر تراکمی هوایی یا هوا خنک (Air Cooled)
- چیلر تراکمی هوا خنک یک پارچه (Packaged)
- چیلر تراکمی هوا خنک دو پارچه (Split)

چیلر تراکمی آب خنک یا کندانسور آبی (Water Cooled Condenser)
در این مدل چیلر، آب عامل انتقال حرارت و تقطیر مبرد می باشد. این چیلر دارای راندمان بالایی بوده و از نظر قیمت بهینه تر است.

نظرات کاربران