معمولا ساکنین ساختمان ها و آپارتمان های بلند و چند طبقه با مشکل کمبود و فشار کم آب مواجه هستند. یکی از راه حل های این مشکل، استفاده از پمپ آب خانگی است. پمپ آب خانگی انواع مختلف دارد. پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی دو نوع اصلی و مهم از پمپ ها می باشند. این دو پمپ از لحاظ کارکرد و ساختار ظاهری تفاوت های عمده دارند. که در این مطلب به بررسی آن ها می پردازیم.
پمپ آب بشقابی (multistage pump)
پمپ آب بشقابی برای پمپاژ کردن آب و انتقال سیالات تمیز و غیرخورنده مانند آب، روغن، حلال ها کاربرد دارند. در دو مدل سانتریفیوژ و جابجایی مثبت می باشد. اغلب کاربرد صنعتی داشته اما در مواردی نیز برای کاربرد های کشاورزی و خانگی استفاده می شوند. (تأمین آب، آبیاری باغ، انتقال سیالات به بخش های مختلف)
این پمپ ها دبی و آبدهی بهتری دارند. (دبی آب اصطلاحی در صنعت آب است که به مقدار آبی که از نقطه مشخص در واحد زمان عبور میکند گفته میشود.)
برای آشنایی بیشتر با پمپ آب بشقابی می توانید به مقاله “پمپ آب بشقابی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟” مراجعه نمایید.
پمپ آب جتی
پمپ آب جتی از گروه پمپ های سانتریفیوژ بوده و مانند دیگر پمپ ها به منظور افزایش فشار مایعات مورد استفاده قرار می گیرد. جتی سرعت بیشتری دارد و بیشتر برای پمپاژ آب از عمق زیاد استفاده می کنند. مناسب برای مناطقی با چاه های آب عمیق و دارای آب و هوای گرم تر می باشند. در دو نوع کم عمق و عمیق در مصارف خانگی وصنعتی مانند انتقال سوخت های سبک، انتقال مایعات، سیستم حریق کاربرد دارند.
برای آشنایی بیشتر با پمپ جتی به مقاله “پمپ آب جتی چیست و چگونه کار میکند؟” مراجعه نمایید.
مقایسه پمپ آب جتی با پمپ آب بشقابی
تفاوت ظاهری و نحوه طراحی
یکی از تفاوت های اساسی این دو پمپ در طراحی و ساختار ظاهری آن ها می باشد. پمپ بشقابی دارای طرحی ساده اما پمپ جتی پیچیدگی های سانتریفیوژی دارد. پروانه پمپ بشقابی شبیه دو عدد بشقاب می باشد که در کنار یکدیگر قرار گرفته است و جنس آن از استیل ضد زنگ، چدن یا برنز است که به یک شافت متصل است. جریان آب وارد پروانه شده و پمپاژ می شود. در حالیکه طراحی پمپ جتی همانند یک کوزه است که در آن از یک پخش کننده اکسیژن یا جت هوا استفاده شده است. این نوع پمپ به نازل بالایی فشار آورده و آب را به ارتفاع منتقل می کند.
تفاوت فرآیند کاری و عملکرد
عملکرد این دو نوع پمپ نیز با هم فرق دارد. اساس کار پمپ بشقابی نیروی گریز از مرکز و فشار جوی می باشد. به این صورت که سیال با ورود به پمپ از طریق چرخش پروانه ها به حرکت در می آید و با افزایش فشار سیال به سمت دهانه خروجی هدایت می شود. اما در پمپ جتی به محض ورود آب به پمپ، هوای داخل پمپ تخلیه شده در این حالت فشار اتمسفری بر سیال مورد پمپاژ، غلبه کرده و منجر به افزایش سرعت وحرکت آن به سمت خارج می شود.
تفاوت میزان صدا
در بحث تولید صدا، هر دو پمپ صدا ایجاد می کنند. ولی پمپ های بشقابی نسبت به پمپ های جتی صدای کمتری دارند. صدای پمپ آب جتی به خاطر قدرت پرتاب آن است. پمپ آب جتی به دلیل اینکه آب از جت عبور میکند و پرتاب میشود صدای بیشتری هم تولید میکند.
تفاوت میزان فشار
آبدهی یا دبی پمپ های بشقابی بیشتر از جتی می باشد. اما پمپ های جتی سرعت بیشتری برای پمپاژ آب از عمق زیاد دارند. پمپ جتی به خاطر هد یا میزان ارتفاعش بیشتر برای برج و ساختمان های بلند مورد استفاده است ولی پمپ بشقابی مناسب واحد های همکف می باشد.
برای فشارهای بالاتر یا طبقات بیشتر، پمپ های بشقابی دارای دو یا چند پروانه، به کار گرفته می شود. زمانی که پمپ نتواند طبقات بالاتر را تامین کند از پمپ کمکی استفاده می کنند. در پمپ آب جتی وقتی که نیاز به آب بیشتری است بجای پمپ کمکی از انژکتور بیشتری استفاده می شود. آب مکش شده توسط انژکتور به مخزن فشار منتقل می شود. با افزایش مکش در قسمت مکش پمپ، جریان آب نیز افزایش می یابد اما، مقدار آب موجود در مخزن ذخیره کاهش می یابد. پارامترهایی مثل سرعت و مکش در پمپ آب جتی از بشقابی بیشتر است.
تفاوت در جنس سیالات عبوری
مایع مورد پمپاژ این پمپ ها در مدل بشقابی، سیالات غیر خورنده نظیر آب یا انواع حلال هاست. حال آن که در نوع جتی این سیالات شامل آب و سیالات قابل اشتعال مانند سوخت ها هستند.
قیمت پمپ آب جتی و بشقابی
از نظر قیمت نمی شود پمپ ها را مقایسه کرد. زیرا بسته به توان عملکرد و شرکت های سازنده قیمت های متفاوتی می توانند داشته باشند. اما بطور کلی قیمت پمپ بشقابی کمتر از پمپ جتی است.
برای دسترسی به فروشندگان و تولید کنندگان پمپ آب به سایت اسپیتی مراجعه فرمایید.
نظرات کاربران