خنک نکردن کولرگازی یکی از مشکلاتی است که ممکن است برای هر مصرف کننده ای پیش بیاید. استفاده از کولر گازی یا همان اسپلیت امروزه بسیار متداول شده است. کولرهای گازی نوعی سیستم تهویه هوا (Air Conditioner) می باشند. که هوای گرم داخل ساختمان را توسط تبخیر مایع مبرد در اواپراتور کولر تبدیل به هوای مطبوع و خنک می کند.
اجزاء تشکیل دهنده کولرگازی یا اسپلیت شامل کمپرسور یا موتور (Compressor)، کندانسور یا تقطیر کننده (Condenser)، اواپراتور (Evaporator)، ماده مبرد یا گاز خنک، الکتروموتور فن، برد الکتریکی، سنسور دما یا ترمیستور (سنسور NTC)، خازن، ترموستات، فیلتر و لوله های مسی می باشد.
عوامل مختلفی در خنک نکردن کولر گازی موثر هستند. بعضی از آن ها مشکل فنی و بعضی از آن ها غیر فنی هستند. این مقاله به شما کمک می کند تا بتوانید علت خنک نکردن کولر گازی را یافته و در صورت امکان، خودتان مشکل را رفع کرده و یا از تعمیرکار ماهر کمک بگیرید.
اگرمایل به خواندن مقاله “نحوه انتخاب کولرگازی یا اسپلیت مناسب” هستید. می توانید روی عنوان کلیک کنید.
شانزده علت خنک نکردن کولرگازی یا اسپلیت
محل نامناسب نصب یونیت خارجی
اولین موردی که باید برای نصب کولر گازی به آن دقت شود، انتخاب محل مناسب برای قرارگیری یونیت دستگاه است. اگر پنل خارجی در معرض تابش مستقیم آفتاب برای مدت طولانی قرار بگیرد و گردش هوا هم وجود نداشته باشد، کمپرسور داغ می کند و فن های کندانسور هم نمی تواند جوابگوی خنک کردن آن شوند. در نتیجه باعث گرم شدن باد کولر گازی یا اسپلیت می شود.
بنابراین برای جلوگیری کردن از این مشکل به محیطی باز و به دور از تابش مستقیم آفتاب (استفاده از سایبان) نیاز داریم.

انتخاب ظرفیت نامناسب نسبت به مکان
هر کولر، قدرت مشخصی دارد که براساس آن میتواند فضای مشخصی را خنک کند. یکی دیگر از دلایل خنک نکردن کولرگازی یا اسپلیت، کم بودن ظرفیت آن نسبت به محیط میباشد. در این حالت راندمان و قدرت تولید هوای سرد دستگاه نسبت به نیاز ساختمان کم بوده و دستگاه برای خنک سازی محیط به طور دایم در حال کار خواهد بود. در نتیجه علاوه بر مصرف بالای انرژی، بعد از مدت کوتاهی به دلیل فشار آمدن به کمپرسور باعث کاهش عمر و خرابی آن می شود.
توصیه می شود قبل از خرید کولر گازی یا همان اسپلیت، به قدرت موتور کولر و تطابق آن با متراژ ساختمان دقت شود. همچنین فاکتورهای مانند شرایط آب و هوایی، میزان عایق کاری، حتی مقدار آفتابگیر بودن ساختمان باید در نظر گرفته شود.

فرسودگی بدلیل عمر زیاد کولرگازی یا اسپلیت
کولرگازی یا اسپلیت دارای عمر مفید معینی است و گذر زمان و کارکرد باعث افت توان و کیفیت آن می شود.
از مهمترین اقدامات در این زمینه، نگهداری صحیح و سرویس کولر گازی به صورت دوره ای و سالانه است.

گرفتگی یا خرابی در کویل کندانسور
وظیفه کندانسور انتقال گرمای مبرد درون لوله ها به محیط بیرون است. اگر کندانسور خراب یا کثیف باشد این انتقال گرما صورت نخواهد گرفت و سرمایش و خنک سازی کولرگازی دچار اختلال خواهد شد.
در این حالت میتوان با استفاده از جاروبرقی، قلممو و یا شستن کندانسور، مشکل را برطرف نمود. اما اگر کولر گازی یا اسپلیت شما هنوز خنک نمیکند، بهتر است با یک تکنسین ماهر تماس گرفته شود.

کثیف بودن یا گرفتگی فیلترهای هوا
یکی از رایج ترین علل خنک نبودن باد کولر گازی یا اسپلیت، کثیف بودن فیلترهای هوا است.به مرور زمان ذرات گرد و خاک و آلودگی های موجود در هوا توسط فیلترها جذب شده و بر روی آنها جمع می شوند. اگر تجمع آلودگی زیاد باشد، می تواند سبب گرفتگی مسیر باد شود.
بنابراین فیلتر هوا را تمیز نگه دارید و اگر نیاز به تعویض دارد، آن را جایگزین کنید.

مشکل برد اصلی یا برد فرمان
بُرد اصلی کولر گازی یا اسپلیت، مغز سیستم است. تمامی دستورها به اجزای مختلف از این بخش صادر می شود. بنابراین یکی از احتمالاتی که برای سرد نکردن کولر گازی باید در نظر گرفت، سوختن برد دستگاه است.
اگر احساس می کنید این قطعه مشکل پیدا کرده است، به دنبال یک تعمیرکار باتجربه باشید. زیرا معمولا تعمیر برد، کار دشواری است و در مواردی عملا غیر ممکن می باشد و بُرد باید تعویض شود.

مشکل خازن
خازن کولر، وظیفه راه اندازی و استارت کمپرسور را برعهده دارد. زمانی که خازن کولر دچار عیب شده باشد، کمپرسور کولر قادر به کار نبوده و عملیات خنک سازی انجام نمی شود.
در این صورت ابتدا ظاهر خازن ها باید بررسی شود، اگر علائم ظاهری مثل باد کردن خازن و یا خارج شدن محتویات داخل آن مشاهده شود یعنی خازن خراب شده و باید تعویض گردد. اما اگر خازن ظاهراً سالم باشد در این صورت باید خازن با ولتاژ مستقیم تست شود تا از سالم یا خراب بودن آن اطمینان حاصل شود.

خرابی و یا سوختن فن یا موتور فن کولر گازی یا اسپلیت
خرابی در فن و موتور فن، یکی دیگر از دلایل سرد نکردن کولر گازی یا اسپلیت است. زیرا نقش فن در کولرگازی، بوجود آوردن جریان هوای خنک و هدایت آن به داخل ساختمان می باشد. قطعی سیم های فن و یا ایراداتی مانند شکستگی و خم شدن تیغههای فن یا گیر کردن جسم خارجی در لابهلای پرههای آنها می تواند علت باد گرم کولر گازی باشد.
در صورتی که موتور کولر گازی یا اسپلیت در اثر پوسیدگی سیمها خراب شده باشد قابل تعمیر است. ولی اگر سوخته باشد باید به طور کلی تعویض شود.

نشتی و کمبود گاز مبرد در سیستم کولر گازی یا اسپلیت
کار اصلی گاز مبرد خنک کردن هوا است. گاز مبرد گرما را از هوا جذب میکند و بین اواپراتور و کندانسور به گردش در میاورد. مبرد همیشه باید در سطح مناسبی باشد تا فرآیند خنک شدن هوا به درستی انجام شود. لذا کمبود آن باعث میشود که کولرگازی یا اسپلیت باد گرم بدهد.
ساده ترین راه برای تشخیص نشت مبرد، استشمام بوی استون در خانه می باشد. برفک و یخ زدن لولهها و زمان طولانی کارکرد دستگاه علایم نشت و کم شدن مبرد است. بعد از پیدا کردن نشتی لوله، به کمک یک متخصص ابتدا اقدام به رفع نشتی کرده، سپس گاز مبرد مجدد باید شارژ گردد.

خرابی کمپرسور کولر گازی یا اسپلیت
کمپرسور کولر گازی بخش مهمی از سیستم است. کمپرسور یک موتور است که گاز خنک کننده را فشرده می کند و مبرد را از طریق تبخیر کننده و کویل های کندانسور گردش می دهد و به این طریق گرما و رطوبت از بین می رود.
اگر کمپرسور کار نکند، کل سیستم از کار میافتد. در صورت مشکل برای بررسی و تعمیر موتور یا کمپرسور از یک متخصص کولر گازی کمک بخواهید.

مشکلات سنسور دما یا ترمیستور کولر
ترمیستور قطعه ای است که بر روی اواپراتور نصب می شود و دمای هوای داخل را می سنجد. با تنظیم دما و ارسال سیگنال به کمپرسور، به روشن شدن کولر کمک میکند. وقتی دما به قدر کافی بالا میرود سنسور با تشخیص این موقعیت به کمپرسور دستور راه افتادن دوباره را میدهد. زمانیکه این قطعه خراب شود و یا حساسیت خود را از دست دهد، نمی تواند بالا رفتن دمای هوای داخلی را تشخیص دهد و در نتیجه برد دستگاه، فرمانی مبنی بر افزایش قدرت سرمایش دریافت نمی کند.
سنسور دما یا ترمیستور را می توانید با آمپرسنج تست کنید، اگر متوجه خرابی شدید مجبور به تعویض آن می باشید. اما اگر بعد تست ایرادی در ترمیستور نباشد ممکن است دلیل عمل نکردن آن تجمع آلودگی و جرم بر سطح آن باشد که باعث شده قطعه حساسیت لازم را برای عملکرد نداشته باشد.

عیب در ترموستات کولر گازی یا اسپلیت
ترموستات یک سنسور است که وظیفه آن متعادل نگهداشتن دمای محیط می باشد. ترموستات کولر گازی یا اسپلیت دمای اتاق را حس می کند و کمپرسور را برای شروع یا توقف چرخه خنک کننده آماده می کند. اگر سنسور معیوب باشد، کولر گازی یا خنک نمی کند و یا می تواند به طور مداوم هوای سرد ایجاد کند.
بهتر است در تنظیم ترموستات، بجای حالت on روی Auto قرار داده شود. زیرا در این صورت قدرت سرمایش کولر گازی خود به خود و متناسب با دمای اتاق تنظیم خواهد شد.

گرفتگی مسیر گاز در لوله ها
گرفتگی و انسداد در مسیر گاز می تواند دلیل خنک نکردن کولر گازی یا اسپلیت باشد. کیپ شدن لوله ها باعث میشود مبرد در آنها بهخوبی جریان پیدا نکرده و در نتیجه کولر گازی هوا را به خوبی سرد نکند. که یکی از علائم این حالت یخزدگی لولهها است.
در این مواقع بهتر است تمامی لوله ها، شیرها و شلنگ های مدار کولر با ازت شستشو و پاکسازی شوند.

جریان هوا در محیط
زمانی که کولر مداوم کار کند، محیط دم میکند. همین امر باعث میشود که کولر گازی یا اسپلیت باد گرم بزند. برای برطرف کردن این مورد کافی است که یک پنجره برای هوا کشی باز گذاشته شود.

بالا بودن دمای محیط
گاهی کولر گازی یا اسپلیت شما هیچ عیبی ندارد و دلیل خنک نکردن آن دمای بالای محیط است. اگر دما خیلی بالا باشد، کارایی سیستم کولر گازی کاهش می یابد. در این حالت بعضی اوقات کمپرسور به طور کامل متوقف می شود.

عدم تمیز کاری و سرویس سالیانه کولر گازی یا اسپلیت
سرویس دوره ای کولرگازی یا اسپلیت حائز اهمیت است. در فصل گرما، به صورت ماهیانه به سرویس کولرگازی خود بپردازید. در کولرگازی به مرور زمان، تجمع گردو غبار خواهیم داشت، این گرد و خاک باعث مشکل در سیستم خنک کننده میشود. لذا تمیز نگه داشتن کویل کندانسور و شستشوی فیلتر اواپراتور بسیار مهم میباشد.

سخن پایانی
سادهترین روش برای نگهداری از کولر گازی یا همان اسپلیت و جلوگیری از مستهلک شدن قطعات آن، خاموش کردن دستگاه در مواقعی است که هوا چندان گرم نیست.
عمده خرابی قطعات در داخل کولر گازی، ناشی از تغییر ولتاژ برق در ساختمان است؛ به همین دلیل است که حتما باید کول برق را به محافظ وصل کنید.
نظرات کاربران