یخ زدن اسپلیت یا برفک زدن آن یکی از مشکلاتی است که در حین استفاده از کولر ممکن است با آن روبرو شویم. یخ زدن اسپلیت (کولرگازی) تنها در یک فصل خاص خود را نشان نمی دهد بلکه هم در زمستان هم تابستان ممکن است اتفاق بیافتد.
یکی از مهم ترین علت های سرویس کردن کولرگازی، جلوگیری از برفک زدن است. زیرا برطرف کردن مشکل یخ زدن کولر گازی اهمیت زیادی دارد. در صورتی که مشکل برطرف نشود نه تنها باعث عملکرد نامناسب دستگاه می شود. بلکه باعث آسیب دیدن و خراب شدن دستگاه نیز خواهد شد.
در این مقاله می خواهیم دلایل و چگونگی یخ زدن قسمت های مختلف کولر گازی در فصول مختلف سال را بررسی کنیم و پس از خواندن این مقاله خواهید توانست به سادگی این مشکل را برطرف کنید.
اگر مایل به کسب اطلاعات در مورد خنک نکردن کولر گازی هستید مقاله “دلایل خنک نکردن کولرگازی یا اسپلیت چیست؟” را مطالعه فرمایید.
قسمت هایی که احتمال یخ زدگی آن ها وجود دارد
- یخ زدن پنل خارجی کولر گازی
- برفک زدن پنل داخلی کولر گازی
- یخ زدگی لوله های ارتباطی اسپیلت
- یخ زدن کندانسور کولر
برفک زدن بخش هایی از کولر مختص به نوع خاصی از کولر گازی نیست. یعنی کولر گازی شما از هر نوع باشد تفاوتی در علت یخ زدن آن وجود ندارد.
دلایل یخ زدن کولرگازی (اسپلیت)
یخ زدگی در هر دو حالت سرمایش (فصل تابستان) و حالت گرمایش (فصل زمستان) رخ می دهد.
علت یخ زدن کولرگازی در زمان استفاده از حالت سرمایش
کمبود یا عدم گاز مبرد
گاز یکی از مهم ترین عوامل چرخه تولید سرما در کولرگازی است و کمبود آن ( دلایلی مانند نشتی گاز فریون یا جا به جایی دستگاه) باعث یخ زدگی پنل داخلی و لوله های رفت و برگشت دستگاه میشود.
با نشت یابی توسط متخصصین و سپس شارژ گاز این ایراد رفع خواهد شد.

مسدود شدن و گرفتگی لوله های کولر گازی
مسیر لوله های داخل دستگاه به علت های مختلفی ممکن است بسته شوند. این مسدودیت در لوله مویی (لوله باریک انتهای کندانسور) یا قطعاتی نظیر شیر برقی و لوله های ارتباطی می تواند علت یخ و برفک زدن کولر باشد.
برای رفع این مشکل توصیه می شود که هر ساله قبل از استفاده از سیستم بازرسی کاملی از کولر انجام شود.

یکسره کار کردن کمپرسور
استفاده بسیار زیاد از دستگاه و روشن بودن مداوم و بدون هیچ توقفی، احتمال یخ زدگی را به شدت افزایش می دهد.
برای صرفه جویی در مصرف انرژی و همچنین جلوگیری از این اتفاق تنها زمانی که واقعا به کولر گازی نیاز دارید، دستگاه را روشن کنید.
خرابی دستگاه
اگر به هر دلیلی کولر گازی دچار خرابی قطعات مانند خرابی سنسور، برد، شیر برقی و … باشد و باز هم مورد استفاده قرار گیرد احتمال یخ زدگی در پنل های داخلی بالا می رود.
در این مواقع حتما از یک تعمیرکار حرفه ای و باتجربه جهت برطرف کردن مشکل دستگاه کمک بگیرید.

خرابی فن بلوور یا فن داخلی
فن بلوور (Blower) قطعه ای است که وظیفه مکش هوای گرم بیرون، به داخل را دارد. یعنی باعث می شود هوای گرم به داخل پنل کشیده شده و در اثر تماس با کویل های اواپراتور سرد، به هوای سرد تبدیل و مجدد به محیط بازگردانده شود.
در صورت خرابی فن، سیستم، جریان هوا را از روی اواپراتور عبور نمی دهد، لذا تبادل گرما اتفاق نخواهد افتاد و با گذشت زمان، دمای آن کاهش می یابد و کولر گازی یخ می زند.
فن داخلی میتواند به علل مختلفی مثل کثیفی فیلترها، سوختن موتور فن دچار ایراد شود. که تنها با مراجعه به یک تکنسین این مشکل قابل حل است.

عدم توجه به هوای سرد بیرون
زمانی که هوای بیرون نسبتا سرد است استفاده از حالت سرمایش باعث یخ زدن دستگاه خواهد شد. چرا که در این شرایط هوای بیرون به اندازه کافی سرد هست و کولرگازی همین هوا را سردتر میکند. بنابراین یا از حالت فن کولر گازی استفاده کنید. یا در محیطی کولر گازی را روشن کنید که هوای داخل محیط گرم باشد.

علت یخ زدن کولرگازی در زمان استفاده از حالت گرمایش
نقص در عملکرد کندانسور
کندانسور کولر گازی عمل خنک کردن سیال را از طریق تبدیل بخار به مایع بر عهده دارد. زمانی که فن کندانسور با مشکل مواجه شود و یا به خاطر معیوب بودن یا خرابی یک قطعه راه انداز نتواند عمل کند. کندانسور یخ خواهد زد زیرا امکان تولید باد گرم را نخواهد داشت.
خرابی و کاهش دقت سنسورها
سنسورها نقش مهمی در فرآیند سرمایش یا گرمایش دستگاه دارند. وظیفه سنسور این است که با توجه به محیط، از دما آگاه شده و دستورات را به دستگاه ارسال کند. زمانی که یک سنسور محیطی به درستی کار نکند، نمی تواند دمای اتاق را به طور دقیق اندازه گیری کند و فرمان شروع به گرم کردن کندانسور صادر نمی شود که همین امر سبب یخ بستن کندانسور می شود.
خرابی شیر برقی
شیر برقی نوعی شیر در پمپ های حرارتی است. این قطعه وظیفه تغییر مسیر جا به جایی گاز کولر گازی از وضعیت سرمایش به وضعیت گرمایش را بر عهده دارد.
نظرات کاربران