شیر کروی یا شیر بشقابی (Globe Valve) یکی از پرکاربردترین شیرهای صنعتی می باشد. شیری است با حرکت خطی که اساسا برای شروع، توقف و بیشتر برای کنترل جریان، مورد استفاده قرار می گیرد. نام آن نیز برگرفته از شکل ظاهری بدنه آن که شبیه یک کره است می باشد و با شیرهای توپی متفاوت میباشند.
اگرمایل به خواندن مقاله “معرفی اجزای اصلی ساختمان شیرآلات صنعتی” هستید. می توانید برای دسترسی به آن روی عنوان کلیک کنید.
اجزای اساسی شیر کروی
- بدنه
- درپوش
- ساقه
- بندآور
- نشیمنگاه
- آب بندها
نحوه عملکرد شیر کروی یا بشقابی
در شیرهای کروی مسیر بندآور در راستای مسیر حرکت سیال بوده و سیال بصورت متقارن از اطراف بندآور می گذرد. طراحی شکل بندآور و نیز تغییر جهت حرکت سیال، امکان کنترل جریان را برای این نوع شیر فراهم نموده است.
با تغییر جهت حرکت بندآور و ایجاد تقارن در جریان در حال عبور از اطراف آن، اغتشاش سیال در حالت نیمه باز مهار می شود و امکان کنترل جریان سیال بدون سایش و لرزش در این حالت با این گونه شیرها فراهم می گردد. همین امر یک مزیت برای شیربشقابی محسوب می شود.
جهت ورود جریان به شیرهای کروی مهم است. در شرایطی که شیر بیشتر وظیفه کنترل جریان را برعهده داشته باشد معمولا برای اجتناب از جدا شدن قطعه از ساقه و بندآور جریان از زیر بندآور وارد می شود.
اما اگر اینگونه شیرها برای قطع و وصل کردن جریان و آب بندی کامل مورد استفاده قرار بگیرند، معمولا جریان را از بالای بندآور وارد شیر می کند و از فشار سیال در جهت آب بندی استفاده می شود.
انواع شیرهای کروی
بر اساس ساختار ظاهری
شیر کروی به سه دسته کلی تقسیم بندی می شوند.
نوع مستقیم یا TEE یا Z
ساده ترین نوع شیر کروی است که در مسیر جریان آب قرار می گیرد. در این شیر سیال هم در ورود و هم در خروج به اندازه 90 درجه تغییر زاویه می دهد. نامگذاری آن نیز به دلیل نحوه حرکت سیال در شیر است. میزان افت فشار در شیر کروی مستقیم یا z نسبت به سایر مدلها وجود دو تغییر جهت سیال و همچنین عمود بودن حرکت ساقه و دیسک بر حرکت سیال می باشد.
نوع زاویه ای یا Angle
در مدل زاویه ای یا Angle جهت جریان بدون استفاده از زانویی، در خطوط لوله تغییر 90 درجهای پیدا می کند. معمولاً از شیرهای 90 درجه برای سیال های تمیز و برای تخلیه ی جریان های پر سرعت و سیالات خورنده استفاده می شود.
لگوی WHY یا Y
در این مدل از شیرهای کروی نشیمنگاه و ساقه یک زاویه 45 درجه نسبت به مسیر ورودی سیال دارا می باشند. این تغییر زاویه کم عاملی می شود تا سیال با زاویه کمتر از 90 درجه وارد با همان زاویه خارج شود. لگوی WHY یا Y در سیستمهایی که برای مدت طولانی سیال جریان دارد و شیر باز است مناسب می باشد.
شیرهای بشقابی بر اساس اتصال بدنه و درپوش
- درپوش رزوهای (Screwed Bonnet)
- درپوش پیچ دار (Bolted Bonnet)
- درپوش جوشی (Welded Bonnet)
- درپوش فشار (Pressure-Seal Bonnet)
انواع دیسک ها در شیرهای کروی
مهمترین طراحی های دیسک شیر بشقابی
- دیسک توپی شکل (Ball Type)
- دیسک مخروطی (PlugType)
- دیسک ترکیبی (Composite Type)
برای دیدن آگهی های اجناس همکاران تاسیساتی به سایت اسپیتی سر بزنید.
نظرات کاربران