لوله کشی کلکتوری چیست؟
سیستم لوله کشی کلکتوری یکی از روش های مدرن و نوین در اجرای لوله کشی می باشد. از لوله کشی کلکتوری می توان به عنوان مرکز کنترل آب نام برد. زیرا در این روش آب سرد و گرم به طور مساوی در ساختمان تقسیم می شود.
سیستم کلکتوری برای اجرای لوله کشی آب سرد و گرم ساختمان و شبکه حرارتی مرکزی (پکیج و موتورخانه) به منظور هدایت لوله های رادیاتور و سیستم گرمایش از کف کاربرد دارد.

کلکتور چیست؟
کلکتور (collector) به معنی جمع کننده است. وسیله ای لوله مانند که چند خروجی در زیر آن تعبیه شده است و با اتصال به شیرهای مخصوص، آب را در ساختمان به سمت محل های مصرف مانند حمام، سرویس بهداشتی، ماشین های ظرفشویی، لباسشویی، سینک و … تقسیم و ارسال می کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کلکتور به مقاله “ کلکتور چیست و کاربرد آن چگونه است؟” مراجعه نمایید.
مزایای سیستم لوله کشی کلکتوری
امکان قطع جریان آب جداگانه
در لوله کشی کلکتوری در هر قسمت از ساختمان برای کنترل و قطع و وصل، یک شیر طراحی شده است. لذا در صورت نیاز و یا خرابی و ترکیدگی شیر کلکتور همان مسیر لوله کشی را به طور موقت می توان قطع کرد و نیازی به قطع کلی نمی باشد.
فشار آب مناسب و متعادل در تمام نقاط ساختمان
لوله ها در کلکتور به صورت جداگانه و مستقیم، تا محل مصرف نصب می شوند. این اتصال مستقیم و جداگانه از افت فشار و زمان در رسیدن آب، از مبدا تا محل مصرف جلوگیری می کند.
مقاوم بودن لوله ها در برابر یخ زدگی
در لوله کشی کلکتوری از لوله های پنج لایه استفاده می شود. این لوله های پنج لایه در برابر سردترین دماها نیز مقاومت خیلی بالایی دارند و احتمال یخ زدگی در آن ها وجود ندارد.
مقاومت بالای لوله ها در برابر پوسیدگی و زنگ زدگی
لایه های داخلی و خارجی لوله های پنج لایه از جنس پلی اتیلن و لایه میانی آن از آلیاژ آلومینیوم ساخته شده است. این لوله ها مانند لوله های فلزی مایل به واکنش با اکسیژن آب نمی باشند. در نتیجه امکان پوسیدگی و زنگ زدگی در آن به صفر می رسد.
کمترین افت حرارت در لوله های حامل آب گرم
به خاطر استفاده از لوله های پنج لایه به جای لوله فلزی در سیستم لوله کشی کلکتوری، افت حرارتی از ابتدا تا انتهای لوله ها کاهش پیدا نمی کند. به همین دلیل بازدهی سیستم حرارتی بالا می رود.
عدم نیاز به استفاده از اتصالات زیاد و سرعت عمل بالا در نصب
لوله های پنج لایه دارای انعطاف بالایی می باشند. می توان به راحتی لوله ها را خم کرده و طبق نیاز به آنها شکل داد. پس دیگر نیازی به اتصالات گوناگون برای تغییر جهت لوله در گوشه و زاویه ها نخواهد بود.
از طرفی هر چه تعداد اتصالات در سیستم لوله کشی کمتر باشد، زمان برای نصب و اجرای این سیستم نیز به همان مقدار کاهش پیدا می کند.
قابلیت اجرا در بیشتر ساختمان ها
اگر تعداد خروجی های کلکتور با تعداد تجهیزات وابسته به آب رعایت شود می توان از این سیستم برای تمامی ساختمان ها اعم از مسکونی، تجاری و حتی اداری استفاده نمود.
هزینه نصب به مراتب کمتر و نگهداری راحت تر
نصب لوله های پنج لایه نسبتا راحت تر و هزینه نصب آنها نسبت به روش های قدیمی و قبلی لوله کشی تا یک چهارم کاهش می یابد. به دلیل سبک وزن بودن لوله های پنج لایه، حمل و نقل آن ها نیز هزینه بر نمی باشد.
همچنین به دلیل مدارهای لوله کشی جداگانه در سیستم لوله کشی کلکتوری، امکان عیب یابی، نگهداری و تعمیر احتمالی لوله های آسیب دیده در این سیستم بسیار آسان تر خواهد بود.

معایب سیستم لوله کشی کلکتوری
متراژ لوله بیشتر
در ظاهر طول لوله استفاده شده در سیستم کلکتوری بیشتر است. این مسئله در محاسبات اولیه هزینه را افزایش می دهد. ولی با در نظر گرفتن سایز لوله مصرفی و اتصالات مورد نیاز و هزینه مصرفی متراژ لوله قابل توجیه می باشد.
امکان جذب آلودگی های خاک اطراف لوله
لوله های پنج لایه در برابر برخی از آلودگی ها مانند خاک احتمال آسیب پذیری بالایی را دارا می باشند. آفات، سموم و آلودگی های موجود در خاک ممکن است به داخل لوله نفوذ نمایند. به منظور رفع این مشکل بهتر است در لوله کشی های آب آشامیدنی از آستر غیرقابل نفوذ استفاده شود.
نظرات کاربران