0

مقایسه چیلر و مینی چیلر و بررسی تفاوت های آن ها

مقایسه چیلر و مینی چیلر- وب سایت اسپیتی
بازدید 998

در مقایسه چیلر و مینی چیلر در واقع به مقایسه دو نوع چیلر پرداخته می شود. یکی از این چیلرها به صورت مرکزی نصب می شود و دیگری برای هر واحد جداگانه نصب می شود که به مقایسه کامل آن پرداخته می شود.


مینی چیلر چیست؟

مینی چیلر (Mini Chiller) یک دستگاه چیلر با ابعاد کوچک تر و ظرفیت پایین تر است. این دستگاه به دلیل ظرفیت پایین تر بیشتر در ساختمان های مسکونی یا کارگاه های کوچک مورد استفاده قرار می‌گیرد. سیستم مینی چیلرها بیشتر از نوع تراکمی است.

تصویر مینی چیلر

چیلر چیست؟

چیلر (Chiller) هسته مرکزی سیستم های سرمایشی است و نوعی پمپ گرمایی می باشد. چیلر هوای گرم محیط را جذب و بعد از خنک کردن آن را به محیط بیرون منتقل می کند. در واقع حرارت را از آب گرفته و بر طبق سیکل تبرید جذبی یا تراکم بخار تولید سرمایش می کند. این سیستم دارای دو بخش می باشد. یک بخش در بیرون ساختمان نصب شده و توسط کانال به بخش داخلی متصل می شود.

تصویر چیلر

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد چیلر به مقاله “چیلر چیست و معرفی انواع چیلر” مراجعه فرمایید.


مقایسه چیلر و مینی چیلر از لحاظ ظرفیت تبرید دستگاه

برای بیان کردن ظرفیت سیستم های برودتی مثل چیلر، سردخانه و … از واحدی به نام تن تبرید استفاده می گردد. یکی از مهم ترین تفاوت ها بین این دو دستگاه، ظرفیت سرمایش دستگاه می باشد. ظرفیت سرمایش مینی چیلرها معمولا ۱۰ تن تبرید است. ولی ظرفیت چیلر های صنعتی معمولا از ۱۰ تن تبرید بیشتر می باشد. تفاوت ظرفیت این دو دستگاه به دلیل کارایی دستگاه ها می باشد.

چیلرهای صنعتی به دلیل ظرفیت سرمایش بالاتر در فرایندهای خنک سازی صنعتی که نیاز به حجم بالای سرمایش و دمای کمتر می باشد مورد استفاده قرار می گیرند. اما مینی چیلرها بیشتر در مصارف خانگی یا محیط های اداری و تجاری استفاده می شوند. به همین علت نیاز به تولید دستگاهی با ظرفیت بالای سرمایش نیست. اما امکان تولید ظرفیت های بالاتر مینی چیلر وجود دارد.


مقایسه چیلر و مینی چیلر از لحاظ کمپرسور

یکی از تفاوت های مهم چیلر و مینی چیلر نوع کمپرسور استفاده شده در این دستگاه ها می باشد. کمپرسور مورد استفاده در مینی چیلرها معمولا از نوع اسکرال می باشد. علت استفاده از کمپرسور اسکرال به خاطر راندمان و عمر بیشتر آنها است. مشکلات کمپرسور های اسکرال به دلیل استفاده کمتر از قطعات متحرک در آنها کمتر می باشد. همچنین تعمیرات و روغن کاری این کمپرسورها نیز ساده تر می باشد.

در چیلرهای صنعتی معمولاً از کمپرسور اسکرال استفاده نمی شود. در طراحی این چیلرها با توجه به ظرفیت و نوع دستگاه از کمپرسورهای پیستونی، روتاری، اسکرو و سانتریفیوژی استفاده می گردد. این کمپرسورها نسبت به کمپرسور اسکرال دارای عملکرد و توان بالاتری می باشند. همچنین در انتخاب نوع کمپرسور مواردی همچون تناژ چیلر، شرایط محیط و عملکرد مورد نیاز نیز تاثیر دارند.

انواع کمپرسور چیلر تراکمی

  • کمپرسور اسکرال یا حلزونی (Scroll compressor)
  • کمپرسور اسکرو یا مارپیچی(Screw compressor)
  • کمپرسور سانتریفیوژ یا گریز از مرکز (Centrifugal Compressor)
  • کمپرسور پیستونی یا رفت و برگشتی (Reciprocating Compressor)
کمپرسور اسکرال یا حلزونی (Scroll compressor)
کمپرسور اسکرو یا مارپیچی(Screw compressor)
کمپرسور سانتریفیوژ یا گریز از مرکز (Centrifugal Compressor)
کمپرسور پیستونی یا رفت و برگشتی (Reciprocating Compressor)

مقایسه چیلر و مینی چیلر از لحاظ کندانسور

در ساخت مینی چیلرها معمولا از کندانسور هوا خنک استفاده شده و توسط فن نیز خنک می شوند. عملکرد کندانسور به این صورت است که گاز با فشار و حرارت زیاد به لوله های کندانسور وارد می شود. سپس گاز حرارت خود را از دست داده و تبدیل به مایع می گردد.

نمونه ای از کندانسور هوا خنک

کندانسور مورد استفاده در چیلرها از دو نوع هوا خنک یا هوایی و آب خنک می باشد. فرایند سرد کردن در این دو مدل به این صورت است که توسط فن یا برج آب خنک کننده اتفاق می افتد. به همین علت چیلر و مینی چیلر تراکمی هوا خنک نیاز به برج آب خنک کننده ندارد و مصرف آب در آنها کم می باشد. اما در مدل آب خنک نیاز به آب و برج آب خنک کننده است.


مقایسه چیلر و مینی چیلر از لحاظ اتصال به فن کویل و هواساز

تفاوت دیگر بین چیلر و مینی چیلر از نظر اتصال به یونیت های داخلی ساختمان می باشد. پخش هوا به دو شکل پخش هوای سرد و گرم در ساختمان صورت می گیرد. در یک روش به این صورت است که هواساز به صورت مرکزی بوده و از طریق کانال کشی به قسمت های مختلف ساختمان وصل می شود. اما در روش دیگر هر بخش از خانه یا ساختمان مجهز به یک فن کویل مجزا می باشد.

آب سرد شده توسط چیلر یا مینی چیلر یا آب گرم تولید شده به وسیله پکیج یا بویلر از طریق پمپ به لوله های هواساز یا فن کویل فرستاده می شود. آب در این لوله ها به گردش در آمده و فن به وسیله پرتاب هوا از کنار لوله ها، هوا را در ساختمان پخش می کند.

در سیستم‌ مینی ­چیلر فن­ کویل به خود دستگاه متصل می‌شود. اغلب هدایت آب خنک در مینی­ چیلر از طریق کویل انجام می‌­شود. در این روش نیازی به کانال کشی داخل فضای ساختمان نیست.


مقایسه چیلر و مینی چیلر از لحاظ قطعات

بسیاری از قطعات استفاده شده در چیلر و مینی چیلر مشترک بوده و مشابه هستند. اما تفاوت هایی نیز با یکدیگر دارند. این تفاوت در دو قطعه مهم منبع انبساط و پمپ آب سرد می باشد. منبع انبساط و پمپ آب سرد مینی چیلر در داخل دستگاه تعبیه شده و از دستگاه اصلی جدا نیستند. اما در چیلر این دو قطعه از خود دستگاه جدا می شوند.


مقایسه چیلر و مینی چیلر از لحاظ مصرف برق

در صورت استفاده از تعداد زیاد مینی چیلر، تعداد کمپرسور مورد استفاده نیز بالا می رود. به همین علت استفاده از چند مینی چیلر مصرف برق را نیز افزایش می دهد. اما در یک چیلر مرکزی از یک یا دو عدد کمپرسور اسکرو استفاده شده که امکان کنترل ظرفیت کمپرسور نیز به وجود می آید. به این صورت که هر زمان که نیاز به سرمایش بیشتر بود، کمپرسور با توان بیشتر کار می کند.


مقایسه چیلر ومینی چیلر از لحاظ امکان استفاده دائم

در صورت از کار افتادن یک مینی چیلر در ساختمانی که از چند مینی چیلر استفاده شده است می توان از باقی دستگاه ها استفاده نمود. اما در صورت بروز ایراد در سیستم چیلر مرکزی، تمامی سیستم ساختمان دچار مشکل می شود.

در سیستم چیلر مرکزی به دلیل استفاده از چند کمپرسور امکان خرابی دستگاه پایین می باشد.


مقایسه چیلر و مینی چیلر از لحاظ قیمت

تعداد مینی چیلر استفاده شده در قیمت تاثیرگذار است. با توجه به فضای مورد استفاده میزان استفاده از مینی چیلر نیز متفاوت خواهد بود. مجموع چند مینی چیلر هزینه بالاتری نسبت به یک چیلر مرکزی دارد. همچنین در نصب چیلر مرکزی باید به هزینه تجهیزات الحاقی توجه نمود. در صورت نیاز به چند مینی چیلر در یک ساختمان، استفاده از یک چیلر مرکزی قابل قبول تر می باشد.


مقایسه چیلر و مینی چیلر از نظر میزان استفاده از فضا

فضای اشغال شده توسط چند مینی چیلر زیادتر است. به همین دلیل در مکانی که نیاز به استفاده از چند مینی چیلر وجود داشته باشد نصب یک چیلر مرکزی فضای کمتری را اشغال می نماید.


نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر