محاسبه ظرفیت چیلر
در هنگام ساخت یا خرید چیلر، باید ظرفیت چیلر را محاسبه نمود. محاسبه دقیق ظرفیت چیلر، یکی از مهم ترین عوامل در کارکرد بهتر دستگاه می باشد. در هنگام خرید محصولات برودتی، عددی تحت عنوان ظرفیت سرمایشی در مشخصات دستگاه وجود دارد. از تن تبرید یا KW، برای واحد ظرفیت چیلر استفاده می شود.
برای کسب اطلاعات در مورد چیلر و انواع آن به مقاله “چیلر چیست و معرفی انواع چیلر” مراجعه فرمایید.
ظرفیت اسمی چیلر چیست؟
در زمان طراحی چیلر یک ظرفیتی عنوان می شود که ظرفیت اسمی چیلر نام دارد. ظرفیت اسمی چیلر همان ظرفیت نوشته شده بر روی کمپرسور می باشد. معمولا ظرفیت چیلر بیشتر از ظرفیت اسمی چیلر است. ظرفیت اسمی چیلر بر حسب استاندارد های بین الملی به دست آمده و در تمام دنیا قابل استناد می باشد.
یکی از استانداردهای مورد استفاده در تعیین ظرفیت چیلر، AHRI می باشد. AHRI در واقع مخفف عبارت انگلیسی ( Air-Conditioning ,Heating, and Refrigertion Institute) و به معنای موسسه تهویه مطبوع، گرمایش و تبرید است. یکی از قدیمی ترین استانداردها به منظور معین کردن ظرفیت و ضمانت کارکرد و کیفیت سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی AHRI می باشد.
ظرفیت واقعی چیلر چیست؟
در بیشتر کشورهای دنیا از یک استاندارد برای بیان ظرفیت چیلر استفاده می گردد. به عبارتی ظرفیت چیلر میزان تولید سرمایش یک چیلر با دمای آب ورودی ۱۲ درجه و آب خروجی ۷ درجه در دمای محیط ۳۵ درجه سانتی گراد است.
از واحد تن تبرید (BTU/hr) یا کیلو وات برای نشان دادن ظرفیت چیلر استفاده می گردد. هرتن تبرید (TR) میزان انتقال حرارتی است که یک تن یخ با دمای صفر درجه سانتی گراد جذب کرده تا کل یخ در مدت ۲۴ ساعت به آب صفر درجه سانتی گراد تبدیل شود.
- هر تن تبرید معادل 3.5KW و 12000 BTU/h می باشد.
- هر کیلو وات معادل 3412 BTU/h می باشد.
کلمه انگلیسی BTU مخفف عبارت (British Thermal Unit) به معنای واحد گرمایی انگلستان می باشد.
نحوه محاسبه ظرفیت چیلر
عوامل موثر بر تعیین ظرفیت چیلر
- دمای آب وارد شده به چیلر
- دمای آب خارج شده از چیلر
- دبی آب در چیلر
برای محاسبه کردن ظرفیت چیلر بیشتر از سیستم آمریکایی به جای سیستم متریک استفاده می شود. به عنوان مثال، تفاوت دمای آب باید بر اساس درجه فارنهایت محاسبه می گردد. دبی آب نیز معمولا بر اساس گالن بر دقیقه اندازه گیری می شود.
فرمول کلی محاسبه ظرفیت چیلرها
Q=m×ρ×Cp×ΔT
- در این فرمول Q ظرفیت چیلر را نشان داده و واحد آن BTU/hr می باشد.
- ظرفیت گرمایی ویژه آب با Cp نشان داده شده و در سیستم آمریکایی واحد آن BTU/lb.F است.
- p نمایانگر چگالی آب است و در سیستم آمریکایی واحد آن با پوند بر گالن (lb/gallon) نمایش داده می شود.
- دبی آب چیلر نیز با m مشخص شده و واحد آن در سیستم آمریکایی بر اساس گالن بر دقیقه بیان می شود.
- ΔT نشان دهنده اختلاف دمای آب در هنگام ورود و خروج از چیلر است و واحد آن فارنهایت می باشد.
معمولا برای محاسبات عملی ۲۰ درصد به مقدارهای بالا برای ضریب اطمینان یا اُور سایز) اضافه شده و به سمت بالا رند می گردد.
برای محاسبه ظرفیت چیلر در فرآیند های تهویه مطبوع، دمای آب خارج شده از چیلر ۴۲ تا ۴۶ و دمای آب ورودی به اواپراتور دستگاه بین ۵۲ تا ۵۶ درجه فارنهایت می باشد. معمولا اختلاف درجه حرارت آب ورودی و خروجی به اواپراتور چیلر ۱۰ درجه فارنهایت در نظر گرفته می شود. به منظور ایجاد سرمایش برای محاسبه دبی آب در زمانی که اختلاف دما معادل ۱۰ درجه فارنهایت باشد، می توان به جای هرتن تبرید، دبی آب را ۲/۴ گالن بر دقیقه حساب کرد.
محاسبه سرانگشتی ظرفیت چیلر
برای محاسبه ظرفیت ساختمان های مسکونی به روش سر انگشتی، مساحت زیر بنا تقسیم بر عدد ۴۰ می گردد. در ساختمان های اداری و تجاری به ترتیب مساحت زیر بنا بر عدد ۳۵ و ۳۰ تقسیم می گردد.
محاسبه ظرفیت چیلر در سیستم متریک
در محاسبه ظرفیت چیلر بر اساس روش متریک، واحد ها باید تبدیل شوند. به این صورت که اختلاف دمای آب ورودی و خروجی بر اساس کلوین (k) و چگالی آب نیز بر اساس کیلوگرم بر متر مکعب محاسبه می شود. از واحد کیلوژول بر کیلوگرم کلوین (Kj/Kg.k) نیز برای حساب کردن ظرفیت گرمایی ویژه آب استفاده می گردد. واحد محاسبه ظرفیت چیلر در صورت استفاده از این واحدها بر اساس کیلووات می باشد.
تبدیل این واحدها بعد از انجام محاسبات نیز امکان پذیر است. برای تبدیل کیلووات به بی تی یو بر ساعت، می توان عدد به دست آمده را در عدد ۳۴۱۲ ضرب کرد.
نظرات کاربران