پنکه سقفی (Ceiling Fan) یک فن مکانیکی است. از پرههای اُریب ساخته شده است که با چرخیدن باعث جابجایی و خنکی هوا میشود. در منازل و ساختمان ها، فراوان مورد استفاده قرار می گیرد.
پنکه سقفی بطور مستقیم دما را تغییر نمی دهد و باعث خنکی هوا نمی شود. بلکه تنها هوا را به حرکت در می آورد و با فرستادن آهسته جریان هوا، به محیطی که دارای هوای گرم ساکن است با انجام خنک کاری تبخیری افراد را خنک می کند.
پنکه ها در مناطق با آب و هوای معتدل یا خنك كه نیازی به استفاده از سیستمهای كولر نیست، كاربرد زیادی دارند و میتوانند با مصرف برق بسیار اندك، خنكای دلپذیری را ایجاد كنند. پنکههای سقفی نسبت به دیگر انواع پنکه ها، از بازدهی بیشتری برخوردار هستند زیرا قادرند هوای ساختمان را به صورت یكنواخت خنك كنند و حجم هوای جابجا شده توسط آنها نیز بالاتر است.
اگرمایل به خواندن مقاله “آشنایی با کولرهای آبی و نحوه کارکردن آن” هستید می توانید روی عنوان متن کلیک کنید.
انواع پنکه
پنکههای خانگی در سه مدل رومیزی، دیواری یا سقفی ساخته میشوند.
پنکه رومیزی
پنکه های رومیزی برای ایجاد جریان باد ملایم طراحی شده اند. پنکه های رومیزی در ابعاد و اندازه های مختلف تولید و عرضه شده اند. پنکههای رومیزی در دو مدل پایهکوتاه و پایهبلند ساخته میشوند.
پنکه دیواری
ساختمان پنکه دیواری مشابه پنکه رومیزی است، با این تفاوت که به جای قرار گرفتن روی میز یا زمین، روی دیوار نصب می شود و از این نظر که در دسترس کودکان نیست و خطر برخورد با آن کمتر است مزیت دارد. این پنکه مجهز به دستگاه کنترل از راه دورند.
پنکه سقفی
پنکههای سقفی بیشتر از نوع سه پره هستند. موتور این نوع پنکه ها نیز از نوع تک فاز خازن دار است و دارای دو سیم پیچ اصلی و راهانداز (کمکی) هستند. کنترل دور این پنکه معمولاً از راه یک کلید گردان که روی دیوار نصب میشود انجام میگیرد. پنکه های سقفی در دو مدل معمولی (تک حالته) و چهارفصل (دو حالته) موجود می باشند.
اجزای اصلی پنکه سقفی
پنکه ها از نظر طراحی ظاهری متنوع هستند ولی ساختمان داخلي و اساس کار آن ها مشابه هم است.
- پره های خنک کننده
- چرخانه یا روتور
- موتور الکتریکی
- نگهدارنده پره
- شبکه سیمی
- ترمینال
- خازن
اجزای کامل پنکه سقفی
حالت زمستانه برای پنکه سقفی
جالب است بدانید پنکه های سقفی دارای وضعیت گرمایش نیز هستند و در فصل زمستان قادرند گرمای تولید شده توسط سیستم های گرمایشی را درون ساختمان به خوبی پخش كنند، این عمل با چرخش معكوس پرههای پروانه آن امكان پذیر است. (گردش بصورت ساعتگرد)
پنکههای سقفی به خودی خود نمیتوانند با چرخش معكوس محیطی سرد را گرم كنند زیرا مجهز به تجهیزات هیتر نیستند، اما وظیفه آنها در اصل پخش كردن هوای گرم ایجاد شده توسط سیستمهای گرمایشی در ساختمان است. پس باید حتماً یك سیستم گرمایشی (مثل بخاری یا شوفاژ یا …) در ساختمان روشن باشد تا این اتفاق رخ دهد. می دانیم که هوای گرم در ارتفاع بیشتری نسبت به هوای سرد قرار میگیرد و زیر سقف جمع میشود.
پنكه سقفی مجهز به فن آكسیال (محوری) است و فن های آكسیال بر خلاف فنهای سانتریفیوژ قادرند تا با تغییر جهت چرخش خود مسیر جریان هوا را عوض كنند. بنابرین هنگامی که پنكه سقفی در جهت مخالف بچرخد، سبب میشود تا هوا از پایین به سمت بالا جریان پیدا كند. حال این هوایی كه به سمت بالا جریان پیدا كرده با هوای گرمی كه زیر سقف جمع شده است برخورد میكند و سبب میشود تا آن هوای گرم در ساختمان پخش شود.
تشخیص وضعیت سرمایش یا گرمایش پنکه سقفی
برای تشخیص حالت سرمایش یا گرمایش پنکه، زمانیکه از پایین نگاه کنیم هنگامی که پنکه به صورت پادساعتگرد بچرخد روی حالت سرمایش یا تابستانه و هنگامی که به صورت ساعتگرد بچرخد روی حالت گرمایش یا زمستانه است. همچنین روی حالت سرمایش میتوانید جریان باد پنکه را به خوبی احساس کنید اما در حالت گرمایش جریان هوای چندانی احساس نمیشود.
نظرات کاربران