با شروع شدن فصل گرما استفاده از و سایل سرمایشی مثل اسپلیت یا همان کولرگازی و کولرآبی افزایش می یابد. در اوج گرما بعضی از افراد فکر می کنند با استفاده همزمان کولرگازی (اسپلیت) و کولرآبی در یک محیط می توانند سرمای بیشتری به محیط بدهند. برای دانستن اینکه چرا این تفکر اشتباه است باید به نوع کارکردن این دو نوع کولر دقت شود.
نحوه کارکردن اسپلیت یا کولرگازی و کولرآبی
نحوه کار کردن کولر آبی
از انواع کولر آبی بیشتر در مناطق آب و هوایی گرم و خشک که رطوبت پایینی دارند استفاده می شود. این وسیله سرمایشی هوای کرم و خشک را از محیط بیرون گرفته و بعد از عبور از لا به لای پوشال ها یا پدهای سلولزی مرطوب آن را سرد کرده و با فن وارد محیط می کند.
اگر از کولر آبی با ظرفیت متناسب خود با محیطی که استفاده می شود. ابعاد مناسب و در نظر گرفتن شرایط جوی آن منطقه استفاده شود. این وسیله بازدهی بسیار بالایی خواهد داشت. پس می توان دمای محیط داخلی را تا حد چشمگیری با کولر آبی کاهش داد.
پس نکته مهمی که باید به یاد داشت این است که کولر آبی با ایجاد رطوبت، محیط را سرد می کند.
برای آشنایی بیشتر با نحوه کارکردن کولر آبی مقاله “آشنایی با کولرهای آبی، نحوه کارکردن و روش های نگهداری از آن” را با کلیک بر روی عنوان بخوانید.
نحوه کار کردن کولر گازی یا اسپیلت
نحوه کلی کار کردن تمام مدل های کولر گازی اعم از کولر گازی پنجره ای، کولر گازی داکت و یا کولر گازی دو تکه به یک نوع است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اسپلیت بر روی مقاله “اسپلیت یا کولرگازی چیست و چه مزیت های دارد؟” کلیک کنید.
تمامی کولرهای گازی یا اسپلیت ها دارای گردش هوای خنک متراکم هستند. برهمین اساس نیز (سیکل تبرید تراکمی) کار می کنند.
مایع مبرد که در داخل کندانسور (پنل بیرونی) خنک شده از طریق لوله های مسی رابطی که دارای ابعاد کوچکتری هستند وارد پنل داخلی می شود. این هوا بعد از رد شدن از بین کویل های پنل داخلی (اواپراتور) تبدیل به هوای خنک و مطبوع شده و به فضای داخل منتقل می گردد. سپس هوای گرم داخل، توسط یونیت داخلی جذب و با لوله های ضخیم تر به فضای بیرون برگردانده می شود. اسپلیت رطوبت هوا را نیز جذب می کند و به بیرون انتقال می دهد. برای همین هوای داخل علاوه بر اینکه خنک تر از بیرون است خشک تر نیز می باشد. دقیقاً به همین دلیل به انواع کولر گازی سیستم های dehumidifier یا سیستم های رطوبت گیر می گویند.
چرا نباید کولرگازی و کولرآبی را در یک فضا و با هم روشن کرد؟
تصور ایراد این کار بعد از آشنایی با نحوه کارکردن اسپلیت و کولر آبی راحت است. اسپلیت برای خنک کردن محیط از تخلیه رطوبت محیط استفاده می کند. کولر آبی نیز با تولید رطوبت محیط را خنک می کند.
تصور کنید که این دو همزمان در یک محیط کار کنند. کولر گازی کار کند تا رطوبت را خارج کند و کولر آبی به صورت مداوم رطوبت تولید کند.
در این حالت رطوبت بیش از حد که توسط کولر آبی تولید شده، بر روی کویل های اوپراتور کولر گازی جمع شده و تشکیل مایع می دهد. همین امر سبب کاهش عمر کولر گازی می شود. در واقع تمام قطعات پنل داخلی کولر گازی درگیر رطوبت خواهند بود.
مضرات روشن بودن همزمان کولرگازی و کولرآبی
- مصرف بیش از اندازه آب در کولر آبی به دلیل کار کرد طولانی مدت برای خنک کردن محیطی که توسط کولر گازی خشک شده
- مصرف بیش از اندازه برق در هر دو وسیله
- داغ کردن کمپرسور کولر گازی
- کاهش عمر کویل های اوپراتور کولر گازی
- وارد شدن فشار بیش از حد به اجزای کولر آبی از قبیل موتور و پمپ آب
نتیجه گیری
از مطالعه این مقاله می توان برداشت کرد که روشن بودن همزمان کولر آبی و گازی نه تنها موجب سردتر شدن فضای داخلی نمی شود. بلکه مضرات فراوانی دارد که باعث می شود در نهایت به آسیب هر دو وسیله یا آسیب به کولر گازی ختم شود.
پس به جای انجام این کار با کمک روش های دیگر قابلیت کولر گازی و یا کولر آبی را به قدری بالا ببرید که بتوانید از حداکثر بازدهی دستگاه بهرمند شوید.
اقداماتی جهت انتخاب بازدهی کولر آبی و اسپلیت
- نحوه انتخاب کولرگازی یا اسپلیت مناسب
- خرید کولر آبی در ظرفیت متناسب آن با محیط
- سرویس به موقع کولر گازی
- سرویس کولر آبی
- محل مناسب نصب اسپلیت یا کولر گازی دیواری
- محل مناسب نصب کولر آبی
نظرات کاربران