گیرپاژ موتور کولر آبی چیست؟
گیرپاژ موتور کولر آبی یا Swamp Cooler Engine Seizing به معنای قفل کردن می باشد. در واقع یک نیروی خارجی مانع از چرخش موتور می گردد. وظیفه موتور در سیستم کولر آبی تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی است. این تبدیل انرژی به منظور چرخیدن پروانه کولر می باشد. هوای خنک نیز توسط کانال ها به داخل ساختمان فرستاده می شود.
تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی توسط سیم پیچ داخل موتور انجام می شود. یک میدان مغناطیسی درون سیم پیچ موتور ایجاد می گردد. روتور و شفت موتور کولر توسط میدان مغناطیسی شروع به چرخش می کنند.

برای کسب اطلاعات در مورد انواع کولر آبی به مقاله “آشنایی با کولرهای آبی، نحوه کارکردن و روش های نگهداری از آن” مراجعه فرمایید.
دلایل بروز گیرپاژ موتور کولر آبی
عدم روغن کاری
روغن کاری قطعات مکانیکی چرخان کولر آبی مانند بلبرینگ ها، بوشن، یاتاقان ها و فولی هنگام سرویس کولر آبی بسیار مهم است. در صورت عدم روغن کاری، قطعات به صورت خشک کار می کنند. خشک کار کردن آنها نیز موجب عدم چرخش راحت قطعاتی مانند تسمه، حلزونی و شفت کولر می گردد. در نهایت نیز موجب داغ کردن موتور و سیم پیچ آن می شود.

به دلیل داغ شدن بیش از حد، موتور کولر روشن نخواهد شد. در صورت روغن کاری صحیح موتور، چرخش اجزای مکانیکی موتور به آرامی انجام می گیرد. همچنین روغن کاری موتور موجب افزایش طول عمر قطعات نیز می گردد. به منظور عدم تعویض موتور کولر بر اثر داغ کردن سیم پیچ و سوختن آن، باید قطعات در حال چرخش مانند یاتاقان ها، فولی و بوشن موتور روغن کاری شوند.
داغ شدن موتور
داغ کردن موتور یکی از دلایل شایع گیرپاژ موتور کولر آبی است. عواملی مانند گرم بودن زیاد هوا، زمان زیاد کارکرد و تهویه نامناسب می تواند باعث داغ کردن موتور کولر آبی و گیرپاژ آن گردند.
سوختگی خازن
خازن درون مدار برق موتور قرار دارد و یکی از مهم ترین قطعات موتور می باشد. در صورت کار کردن کولر، خازن آن نیز در حال کار کردن می باشد. نشتی محتویات درون خازن به بیرون از آن باعث خرابی خازن می گردد. خرابی خازن نیز موجب سوختن موتور کولر می شود. معیوب بودن خازن معمولا با علائمی مانند برآمدگی، فرورفتگی و ترکیدن خازن همراه است. روشن بودن موتور کولر به کارکرد خازن آن بستگی دارد. به همین علت خرابی خازن موجب گیرپاژ و سوختن موتور می شود.
سیم کشی معیوب
عواملی مانند پوسیدگی سیم ها، شل شدن اتصالات سیم ها، از بین رفتن عایق سیم ها و ریختن آب بروی سیم های بدون پوشش احتمال آسیب به سیم کشی موتور کولر آبی را به وجود می آورد. احتمال بروز اتصالی در صورت به وجود آمدن هر کدام از مشکلات ذکر شده می باشد. در نهایت این اتصال موجب داغ کردن موتور و گیرپاژ آن می گردد.
خراب بودن سیم پیچ
سیم پیچی موتور کولر آبی در موتوری با دو دور و با کمک سیم پیچ راه اندازی می گردد. سیم پیچ موتور شامل سیم پیچ دور تند، سیم پیچ دور کند و سیم پیچ راه انداز می باشد. وظیفه تمامی سیم پیچ ها هنگام روشن شدن انواع مختلف موتور کولر به این صورت است که سیم پیچ دور تند و راه انداز همزمان شروع به کار می کنند. سیم پیچ راه انداز هنگام رسیدن سرعت موتور به میزان مشخص، به شکل اتوماتیک از مدار خارج می شود.
در صورت انتخاب دور کند کولر آبی، سیم پیچ دور تند و راه انداز بعد از فعال شدن، از مدار خارج می شوند. سپس سیم پیچ دور کند در مدار قرار می گیرد. به همین علت وظیفه سیم پیچ های موتور، تنظیم دور موتور کولر است. به منظور روشن کردن موتور کولر، سیم پیچ راه انداز باید سالم باشد. در صورت خرابی سیم پیچ های موتور به خصوص سیم پیچ راه انداز، امکان گیرپاژ موتورکولر آبی وجود دارد.
نوسان برق
کولر آبی به صورتی است که بر اساس یک میزان ولتاژ مشخص شروع به کار می کند. امکان گیرپاژ موتور در صورت زیاد بودن میزان ولتاژ برق ورودی به موتور می باشد. همچنین احتمال گیرپاژ و سوختن موتور کولر آبی در صورت نوسانات در میزان ولتاژ ورودی و و قطع و وصلی برق به طور مکرر وجود دارد.
خرابی کلید
در داخل کلید موتور، سیم های کنترل کننده قرار گرفته اند. در صورت خرابی کلید کولر، سیم ها نیز دچار مشکل می شوند. این خرابی موجب گیرپاژ موتور کولر آبی می شود.
عوامل دیگری همچون سفتی زیاد بوشن و بلبرینگ های موتور و فولی، سفت بودن زیاد تسمه، وجود زنگ زدگی یا مانع به منظور چرخش حلزونی، شفت و تسمه و یاشیدن آب بر روی سیم پیچ و موتور نیز می توانند باعث گیرپاژ موتور کولر آبی شوند.
روش های رفع گیرپاژ موتور کولر آبی
سرویس دوره ای کولر آبی
سرویس و چک کردن کولر آبی قبل از راه اندازی یکی از ساده ترین روش های جلوگیری از گیرپاژ موتور است. در زمان سرویس کولر آبی باید اقداماتی مانند روغن کاری پولی و بلبرینگ ها، یاتاقان ها، کنترل سیم کشی موتور، چک کردن تسمه کولر و بررسی سلامت کلید کولر توسط متخصص انجام شود.

دقت به بوی سوختگی در کولر آبی
اتصال سیم های برق کولر موجب به وجود آمدن بوی سوختگی می شود. بنابراین باید به هر نوع بوی سوختگی توجه نمود.
کنترل سیم کشی موتور کولر آبی
باید سیم کشی موتور هنگام سرویس کولر آبی، کنترل شود. در صورت از بین رفتن روکش هر کدام از سیم ها، آن را با سیم سالم تعویض نمایید.

استفاده از محافظ برق در مدار کولر آبی
نوسان برق ورودی به موتور کولر آبی موجب گیرپاژ کردن موتور می شود. به همین علت برای جلوگیری از نوسان برق و گیرپاژ موتور می توان در مدار کولر از محافظ برق استفاده کرد.
نصب کولر آبی در محیطی به دور از تابش نور خورشید
یکی از عوامل داغ کردن موتور و سیم پیچ های آن، گرم شدن زیاد کولر است. به همین خاطر نصب کولر آبی به دور از تابش مستقیم خورشید، بهتر می باشد. یکی از راه های جلوگیری از تابش مستقیم نور خورشید، استفاد هاز سایبان برای کولر است.

اطمینان از رگلاژ صحیح موتور
در صورت عدم رگلاژ صحیح موتور کولر آبی، فشار زیادی به موتور کولر آمده و باعث قفل شدن آن می شود. به همین خاطر باید رگلاژ موتور به شکل صحیح انجام گیرد.
نظرات کاربران