بویلرهای چگالشی یا دیگ های چگالشی از انواع سیستم های حرارت مرکزی هستند. دیگ یا بویلر boiler یک تجهیز تاسیساتی است که وظیفه آن گرم کردن یک سیال جهت مصارف مختلف می باشد. چگالش در لغت به معنای تقطیر یا میعان ماده از گاز به مایع می باشد.
این دیگ ها وظیفه تولید گرمایش محیط و آب گرم مصرفی را به عهده دارند. در دیگ های چگالشی (کندانسینگ بویلر)، حرارتی را که توسط خروج گازهایی داغ تلف میشود، جذب شده و بخار آب موجود با از دست دادن گرمای نهان تبخیر به آب مایع (یا به اصطلاح به کندانس) تبدیل می شود. این گرمای نهان به آب داده میشود. در این نوشته سعی کرده ایم تا مزایا و معایب دیگ چگالشی را به طور کامل توضیح دهیم.
در مقاله “مزایای دیگ چگالشی چیست و چه تفاوت هایی با سایر دیگ ها دارد؟” راجع به شیوه کارکرد و ویژگی های بویلر چگالشی صحبت کرده ایم.
برای خرید انواع دیگ چگالشی به سایت اسپیتی مراجعه فرمایید.
معایب دیگ چگالشی
هزینه اولیه بالا
اولین معایب این دیگ ها قیمت بالاتر آنها در قیاس با سایر انواع دیگ ها است. این هزینه به دلیل نصب مبدل های بزرگتر و پمپ تخلیه و فن برای خروج دود است. به دلیل قیمت حدود دو برابری آن نسبت به دیگ های معمولی برای مصرف کننده حایز اهمیت است. هر چند با صرفه جویی در سوخت در گذر زمان جبران می شود.
جمع شدن دود در اطراف ساختمان
بويلرهاي چگالشي دارای درجه حرارت پایین تری نسبت به دیگر دیگ ها هستند. در نتیجه دود خروجی و تولید شده این دستگاه در ارتفاعات پایین تری پخش می شود و باعث جمع شدن آن در اطراف خانه و ساختمان های مجاور می شود.
خاصیت اسیدی و خورندگی آب چگالنده
آب ایجاد شده از پدیده کندانس٬ اسیدی می باشد. دارای خاصیت خورندگی است و باعث ایجاد خوردگي در سيستم و تجهیزات و ملحقات دیگ می شود. برای جلوگیری از این اتفاق، جنس دیگ های چگالشی را از فولادهای مقاوم در برابر خوردگی انتخاب می کنند.
برای خرید انواع دیگ چگالشی به سایت اسپیتی مراجعه فرمایید.
مزایای دیگ چگالشی
اگر به صورت خلاصه بخواهیم توضیح دهیم دیگ چگالشی نسبت به دیگ های سنتی و قدیمی از هر لحاظ بهتر می باشد. در زمان ورود یک تکنولوژی جدید به یک کشوری همیشه مقاومت در برابر آن دیده می شود. مثلا زمانی که پکیج های دیواری به جای آب گرم کن و بخاری وارد کشور شدند مردم از اینکه سیستم خوبی است یا نه دچار شک بودند. به طور کلی تکنولوژی قدیمی محکوم به فنا است.
اگر بخواهیم موبایل های جدید را با قدیمی مقایسه کنیم، می توانیم مزایایی از قبیل مقاوم بودن موبایل های قدیمی و نگهداری راحت تر نسبت به موبایل های جدید قائل شویم. اما آیا این دلایل و مزایا باعث می شود کسی از موبایل های قدیمی استقاده کند؟
راندمان بالا
از مهمترین مزایای دیگ چگالشی، راندمان حرارتی بالا نسبت به سیستم های سنتی است.
از دلایل پایین بودن راندمان موتورخانه های قدیمی و سیستم های سنتی، عایق بندی نبودن دیگ ها، متناسب نبودن ظرفیت حرارتی دیگ های قدیمی با مشعل و در نتیجه ایجاد رسوبات داخل پره ها و مخلوط نشدن کامل سوخت و هوا است که منجر به احتراق ناقص می شود.
در سیستم های دیگ چگالشی میزان مصرف سوخت نسبت به سیستم های قدیمی بسیار پایین است. همین امر باعث کاهش هزینه های پرداختی برای انرژی ساختمان می شود.
قابلیت تغییر ظرفیت و کنترل پذیری
در سیستم های دیگ چگالشی در ساعاتی که از ساختمان استفاده نمی شود می توان میزان حرارت سیستم را کاهش داد. این کار باعث صرفه جویی در انرژی و کم کردن استهلاک می گردد. میزان تغییر ظرفیت در سیستم های چگالشی از ۱۷ درصد تا ۱۰۰ درصد (میزان کارکرد) می باشد. با توجه به نوع مشعل که از الیاف فلزی و به صورت تشعشی می باشد. استفاده از مشعل تشعشی باعث افزایش راندمان کارایی و امکان مدولاسیون بیشتر و کاهش صدا و آلودگی صوتی دیگ خواهد شد.
در دیگ های غیر چگالشی امکان تغییر ظرفیت کارکرد وجود ندارد. به همین خاطر به ترتیب استهلاک دستگاه و مصرف انرژی آن بالا می رود. به دلیل تکنولوژی سیستم های مرکزی چگالشی گازسوز و سیستم کنترل پیشرفته این سیستم ها، فرآیند تغییر ظرفیت به صورت اتوماتیک انجام می شود.
در ساختمان های اداری کاهش مصرف سوخت تا ۶۰ درصد و در ساختمان های مسکونی تا ۵۰ درصد را می توان تخمین زد.
در سیستم های هوشمند چگالشی به دلیل امکان برنامه ریزی ساعات کارکرد در طول روز و همچنین اندازه گیری دمای بیرون، قابلیت تنظیم دمای ساختمان وجود دارد. در نتیجه از مصرف بیهوده جلوگیری می شود. عدم وجود سیستم کنترل محیطی هوشمند در سیستم های سنتی باعث کاهش عملکرد در دیگ و مشعل و باعث افت راندمان و بالا رفتن مصرف سوخت می شود.
سیستم کنترلی پیشرفته و هوشمند دیگ چگالشی
از مزایای دیگ چگالشی می توان مجهز بودن آن به سیستم کنترل هوشمند محیطی اشاره کرد. دیگ چگالشی دارای قابلیت های اندازه گیری دمای هوای بیرون و برنامه ریزی ساعتی، روزانه، هفتگی، ماهانه، سالانه هست. و در نتیجه با برنامه ریزی کامل این سیستم، می توان صرفه جویی مضاعفی در مصرف انرژی ساختمان علاوه بر راندمان بالای آن داشت.
کاهش میزان فضای اشغال شده در موتورخانه
یکی دیگر از مزایای دیگ چگالشی کوچک بودن ابعاد و پایین بودن وزن آن است. همین امر باعث کاهش هزینه حمل و نقل و نصب می شود. سیستم های چگالشی نیازی به فندانسیون نداشته و به راحتی می توان آن را بر روی دیوار نصب کرد.
سهولت در نصب و راه اندازی
تمامی اتصالات دیگ چگالشی در بالای آن قرار دارد. فرآیند لوله کشی و اتصال آن به سیستم به راحتی انجام می گیرد. همچنین نیاز چندانی به تعمیر و نگهداری ندارند. در صورت لزوم نیز می توان از طریق پنل جلویی دسترسی آسان و ساده ای به تمام اجزای پکیج چگالشی داشت. تعمیر و نگهداری سیستم با سرعت بالا و هزینه کمتر امکان پذیر می باشد.
پایین بودن صدا در دیگ های چگالشی
دیگ چگالشی حتی در ظرفیت های بالا هم کم صدا و بدون ارتعاش است. همچنین برای کم کردن لرزش و صدا نیز نیازی به اجرای فندانسیون نیست.
محیط زیست و دیگ چگالشی
در بویلرهای چگالشی، به خاطر دمای پایین محصولات احتراق، جنس دودکش معمولا از PVC است. کاهش دمای گازهای محصول احتراق تاثیر مستقیم بر روی حجم گازهای خروجی دارد. کاهش دما علاوه بر تقطیر آب های موجود در محصولات خروجی، باعث منقبض شدن گازهای خروجی می شود. در نتیجه کاهش قطر دودکش می شود. دودکش های PVC همانند دودکش های فلزی در دیگ های فولادی یا چدنی نیاز به ساپورت، عایق کاری و فضای زیاد ندارند.
برای خرید انواع دیگ چگالشی به سایت اسپیتی مراجعه فرمایید.
نظرات کاربران